Ciorba de loboda si stevie


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Retete romanesti / Supe si ciorbe / Retete de post /



5.0 - 25 voturi





Ciorba de stevie si loboda este una dintre cele mai reprezentative mancaruri de primavara, plina de vitamine, acrisoara si energizanta, exact asa cum trebuie sa fie o mancare sanatoasa in acest sezon. Fie ca o faceti in postul Pastelui sau imediat in zilele ce urmeaza sfintelor sarbatori (cand o dieta mai usoara se impune dupa excesele culinare), ciorba de zarzavat este mereu o alegere buna si savuroasa.
Se poate gati simplu, numai din vegetale, sau sa-i dati o infatisare mai festiva si un gust mai cremos, adaugand la sfarsit ou batut cu smantana.
Ciorba de loboda si stevie se aromatizeaza cu multa verdeata: patrunjel, marar, leustean si leurda. Si pentru ca este primavara, se pune multa ceapa verde, atat la preparare, cat si pentru decor/servire.

Spalati bine toate frunzele ce vor intra in supa: stevia, loboda, spanacul, leurda, etc (eu n-am avut loboda rosie, asa ca am pus frunze de sfecla rosie):



Tocati o legatura mare de ceapa verde :


Puneti apa la fiert, adaugati ceapa tocata, 3 morcovi medii taiati rondele si 2 tulpini de telina tocate:


Spalati 4 linguri de orez in mai multe ape si apoi adaugati-l in supa. Puneti putina sare.


Tocati tulpinile verdeturilor si adaugati-le in ciorba, lasati sa fiarba 2-3 minute.




Cand orezul e aproape fiert , deci dupa aproximativ 10-12 minute, puneti zarzavatul. Frunzele fragede (de stevie, lobod, spanac sau ce mai vreti voi, macris, untisor, etc) se adauga la final, in ultimele minute de fierbere. Pentru a pastra cat mai bine vitaminele puteti sa adaugati spanacul si leurda chiar dupa ce ati oprit focul.



Dupa ce verdeturile au fiert 2-3 minute, adaugati sucul de rosii si borsul.



Lasati sa fiarba la foc mic 5 minute.


Daca doriti sa adaugati smantana cu ou, atunci adaugati acest amestec la final si lasati sa fiarba 2 minute.



In amestecul de smantana se pune putina zeama calda si apoi se varsa peste ciorba.


Daca doriti ca mancarea sa fie de post, nu adaugati smantana sau ou, puneti doar leurda tocata si spanacul si opriti focul.


Amestecati bine si apoi presarati patrunjel, marar si leustean (sau frunze de telina) tocate fin.


Aceasta e varianta cu smantana:


Se serveste calda sau rece, cu ceapa verde:


In varianta cu smantana puteti sa adaugati si putin usturoi macinat si piper negru:


Pofta buna!