Enchilada mexicana


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vita / Feluri principale / Paste / Retete mexicane / Retete portugheze /



5.0 - 24 voturi



Enchilada este un preparat tipic mexican, foarte picant si aromat. Enchilada inseamna " acoperit cu sos de ardei iute" si pentru aceasta reteta mexicanii folosesc nu mai putin de 4 tipuri de ardei iuti uscati (unii sunt si afumati) pe care ii rehidrateaza si formeaza un sos gros cu care acopera rulourile de tortilla de porumb umplute cu carne tocata de vita.
Chiar daca nu am avut ardeii iuti mexicani, am gasit un soi pe ardei iute uscat si afumat, care si-a facut foarte bine treaba, adica am obtinut un sos foarte picant si de o culoare excelenta.
Carnea de vita se prepara ca in reteta de burrito .

La o enchilada mexicana, cel mai important este sosul. Acestia sunt ardeii nostri, picanti si afumati. 


Desi mexicanii folosesc foarte multi ardei uscati, noi am folosit doar 2, pentru ca erau foarte picanti. Pentru a completa sosul, am adaugat rosii pasate. Aceasta este o varianta mai putin picanta pentru mexicani, dar foarte picanta pentru europeni :). 

Se scot semintele din ardeii uscati. Se curata si 3 catei de usturoi.

Se pun intr-o tigaie antiaderenta fara ulei si se incing putin, fara sa se arda. Aceasta face sa se elibereze mai bine aroma din ardei si usturoi.




Apoi se transfera intr-un vas cu apa fierbinte si se fierb 10-15 minute. Atentie la aburi, sunt foarte iuti si usturatori.

Se pune piurerul de rosii in blender. 
Ardeii rehidratati se adauga peste rosii in blender si se fac piure. 


Se adauga o parte din apa in care au fiert. Atentie, este foarte iute!

Se condimenteaza cu ceapa deshidrata, fulgi de usturoi uscat, coriandru macinat si un strop de scortisoara. Optional se poate adauga in sosul de enchilada si cacao, oregano uscat. Nu am pus, am vrut sa testam un sos simplu.

Se mixeaza totul foarte bine.


Sosul de enchilada este gros si are o culoare rosie vibranta. 

Se unge fiecare tortilla de porumb cu sos si se pune umplutura de carne tocata.

Unele variante de enchilada se fac la tigaie , prin prajirea tortillei, dar noi am preferat varianta la cuptor, este mai putin calorios asa. 

Se ruleaza fiecare tortilla si se pun una langa alta in tava. 

Se toarna mult sos peste ele. 


Se rade branza peste ele ( in Mexic se foloseste "queso fresco", noi nu am gasit sortimentul acesta de branza si am pus mozzarella rasa).
Se coc la 180 de grade, pana cand branza se topeste si este foarte putin rumenita. Cam 20 de minute. 
pasting

Se lasa sa se raceasca putin. 

 
Se decoreaza cu coriandru proaspat si se serveste. 


 
Doua rulouri sunt suficiente pentru o persoana.  


Se stropesc cu sosul ramas si se servesc cu pofta. 

 
Sectiunea apetisanta. 

 
Nu uitati sa pregatiti si niste Margarite, ca sa mearga mai bine enchilada :) 

Pofta buna!