Focaccia cu masline


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete italiene / Retete vegetariene / Retete de post / Paine /


5.0 - 0 voturi



Foccacia este o minunata painica italiana, care se potriveste de minune cu branzeturi, sunca, jambon, salamuri, dar este minunata chiar si servita fara nici un acompaniament. Aroma uleiului de masline si rozmarinului o fac deosebita. Este foarte frageda si pufoasa, un deliciu.
 
Ingrediente:
-350 ml apa calduta
-un plic de drojdie instant
-3 linguri ulei de masline extravirgin
-rozmarin proaspat sau uscat
-sare marina grunjoasa
-un praf de zahar
-masline (verzi sau negre, dupa preferinte)
-faina alba 
 
Aluatul se realizeaza foarte rapid. Se foloseste un castron mare de plastic si o lingura (spatula). Se adauga apa calduta, apoi praful de zahar, o lingurita arasa de sare, uleiul de masline si plicul de drojdie. Se amesteca cu lingura pana cand se dizolva drojdia. Apoi se adauga faina treptat pana cand se obtine un aluat gros, dar lipicios, care curge greu de pe lingura /spatula (sta cam 1-2 secunde). Acest aluat nu se lucreaza deloc cu mana, fiind foarte hidratat. Veti avea nevoie de aproximativ 500 gr de faina.
Aluatul se lasa sa creasca. Acoperiti castronul cu un prosop si lasati sa creasca aproximativ o ora. Atentie, aluatul isi tripleaza volumul, deci este nevoie sa aveti un castron mare(sau un lighean de plastic).
Cand e gata crescut, aluatul se toarna in tava unsa cu f putin ulei de masline. 

Cu degetele inmuiate in ulei de masline, faceti godeuri in aluat. 

Presarati rozmarin, sare si maslinele feliate. 


Se coace la 200 grade, pana cand este rumenita frumos si trece testul scobitorii. 

Se feliaza cand este calduta sau rece si se serveste cu placere.

 
Pofta buna!