Gratin de cartofi si frunze de sfecla (sau spanac)


Publicat: 
Categorii:Retete elvetiene /



5.0 - 24 voturi




Una dintre legumele cele mai iubite de elvetieni este frunza de sfecla ("cote de bette"), care are un gust foarte asemanator cu cel al spanacului, asa ca puteti sa adaptati aceasta reteta folosind spanac. Gratinul de frunze de sfecla este o reteta tipica pentru bucataria regionala a Elvetiei, ideala pentru zilele racoroase de toamna sau iarna. Desi are multe calorii, este o reteta care merita degustata.
Branza de Gruyere este indicata pentru un finish tipic "suiss", dar daca nu aveti (sau vreti o varianta mai lejera in calorii), puteti opta pentru mozzarella sau cascaval.
Reteta de fata aduce un duo de legume extrem de apreciat in regiunea franceza (cartofii copti si frunzele de sfecla in sos bechamel) pentru a va oferi un mic rasfat intr-o zi ploioasa de toamna.

Ingrediente:
-600 de grame de frunze de sfecla (sau spanac crud)
-6-8 cartofi medii
-un pahar de lapte
-2 linguri de faina
-putin unt pt uns forma
-branza: Gruyere sau mozzarella/cascaval
-piper,sare


Tulpinile frunzelor de sfecla se mananca si ele, fiind foarte gustoase, asa ca mai intai o sa va ocupati de ele. Se spala bine, se taie feliute partea alba (mai fibroasa) si se pune la calit in foarte putin ulei.


Cand s-au inmuiat putin, se adauga laptele si se fierb la foc mare.


Intre timp se spala si se toaca frunzele (de sfecla sau spanac). Se adauga peste tulpini cand acestea sunt deja aproape facute. Adaugati sare si piper alb.


Preparati un sos bechamel sau, mai simplu, dizolvati 2-3 linguri de faina in putin lapte rece si turnati peste amestecul din tigaie, amestecand mereu, sa nu faca cocoloase. Totul se petrece la foc mic.


Este gata cand sosul este foarte bine legat.


Cartofii se spala, se curata si se taie rondele fine. Se trag la tigaie sau se precoc circa 10 minute inainte de a monta gratinul (sa fie aproape facuti).
In tava de gratin, unsa cu unt, se aseaza un pat de cartofi rondele, presarati cu sare si piper negru.


Apoi compozitia de frunze de sfecla sau spanac.


Peste ele, branza rasa, in cantitate generoasa.


Se da tava la cuptor, la 180-200 de grade, aprox. 20 de minute, pana cand se rumeneste branza.


Miroase delicios!!Desi este super apetisanta, va rog sa asteptati putin inainte sa o serviti, deoarece cand e foarte fierbinte se taie greu.


Se serveste cu salata verde cu dressing frantuzesc, ca fel pricipal. Sau., ca garnitura, langa o friptura.


Pofta buna!