Hummus cu masline verzi


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Retete libaneze / Aperitive / Retete de post / Retete orientale / Retete evreiesti (israeliene) /


5.0 - 24 voturi



Hummusul este un mezze foarte apreciat in tot Orientul, dar care a patruns si in Occident, fiindca este foarte sanatos si hranitor.
Mancarea orientala este in general foarte sanatoasa si delicioasa, se bazeaza pe ingrediente naturale, pe tehnici de gatit sanatoase, care pastreaza proprietatile benefice ale nutrientilor si, foarte important, respecta piramida alimentara, care prevede un echilibru alimentar, fara excluderea nici unui grup de alimente, dar cu restrictii in privinta celor hipercalorice. De aceea, dieta medteraneeana este considerata un mod de viata echilibrat si sanatos, care previne bolile moderne (obezitatea, depresia, bolile de inima, diabetul, etc).
Haideti sa descoperim impreuna cum putem sa facem un hummus bun si sanatos. In primul rand, optati pentru naut uscat, nu cel din conserva. Astfel veti obtine o mancare naturala, fara conservanti.
Nautul se prepara ca si fasolea uscata, adica se inmoaie timp de 8-12 ore si apoi se fierbe, pana se inmoaie bobul. Se strecoara si se pastreaza separat lichidul de fierbere.
Boabele de naut se amesteca cu suc proaspat de lamaie. 

Apoi se pun 2 linguri de ulei de masline extravirgin. Gustul specific al hummsului este dat de tahina, pasta de susan. Se pune dupa gust, 1-2 linguri. 

Se adauga dupa gust: sare, usturoi, coriandru macinat, chimen macinat, paprika. 

Se pune si putin lichid si se mixeaza. 

Se adauga cateva masline verzi fara samburi si se mixeaza si ele. Trebuie sa obtineti un piure fin.

Se gusta si se ajusteaza dupa preferinte. 


La final, se adauga masline verzi tocate, pentru un plus de textura si culoare.

Se aseaza pe o farfurie plata si se face o adancitura pe mijloc. Se stropeste cu ulei de masline extravirgin. Se decoreaza cu masline verzi intregi, paprika iute si patrunjel sau coriandru verde. Mancarea arabeasca este intotdeauna decorata, trebuie sa incante privirea si sa stimuleze apetitul.
Pofta buna!