Jambon de casa in crusta picanta


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete romanesti / Aperitive / Retete de porc /



5.0 - 25 voturi






Tuturor ne plac mezelurile, dar din pacate gasim din ce in ce mai rar un jambon de calitate, un muschi file fara coloranti sau o pastrama afumata fara aditivi chimici. Cu toate aceste chimicale, delicatesele din carne au ajuns sa isi piarda total valoarea si savoarea, nu mai sunt acele produse fine si pline de parfum natural, ci pline de glutamat, de sare si alti exhaustivi de gust, care ne pacalesc simturile, inducand o senzatie placuta, desi calitatea produsului este indoielnica.

Si uite asa generatiile noi uita sau nici macar nu au cunoscut vreodata gustul unui jambon de casa, se obisnuiesc sa le vada filetate, vidate, au un soc daca vad o pulpa de porc intreaga atarnata de o sfoara, dar lista de E-uri de pe o eticheta nu ii sperie. Constiinta alimentatiei traditionale este ridiculizata de marketingul agresiv al noii generatii de mezeluri, in care procesul tehnologic nu mai respecta nimic, nici materia prima (animalul sacrificat), nici sanatatea consumatorului.

Tarile cu adevarat civilizate isi pastreaza cu ardoare valorile culturale, printre care se afla si gastronomia rustica. Francezii nu concep un antreu fara jambon cru, italienii te dispretuiesc daca le-ai spune ca nu iti place prosciutto di Parma, spaniolii sunt foarte mandri de al lor jamon Serrano, elvetienii sunt innebuniti dupa viande séchée des Grisons(carne uscata), toate obtinute prin metode traditionale de preparare, vechi de generatii, care si astazi dau rezultate exceptionale. Folosesc numai carnea animalelor crescute liber, in ferme ecologice, fara hormoni, cu hrana naturala, locala.

Si romanii au nenumarate produse de macelarie extraordinar de bune, dar din pacate nu ni le aparam cum trebuie. In momentul cand acceptam comoditatea supermarketului facem un deserviciu total sanatatii noastre, dar si culturii noastre gastronomice. Valoarea se pierde, daca nu mai exista cerere.

Si totusi, daca nu aveti ocazia sa intalniti prin piete adevaratii producatori traditionali, puteti sa va preparati chiar si in casa un jambon bun si sanatos.
Fara a avea pretentia ca este o reteta traditionala, pentru ca nu este, neavand posibillitatea la bloc sa uscam si sa afumam carnea, reteta de fata este o alternativa mult mai delicioasa si mai sanatoasa fata de produsele banale din comert. Este o reteta pentru cei care isi doresc sa manance sanatos, fara chimicale si nu au posibilitatea sa achizioneze mereu produse traditionale.
Cei care va doriti mezelurile crude, uscate, adresati-va producatorilor locali si cu siguranta veti gasi pana la urma o sursa de incredere.

Reteta de fata este un jambon la cuptor in crusta picanta. Se lasa o noapte invelit in condimente.


Amestecul de condimente preferat de noi este cel de gyros, pe care il gasiti explicat aici 


Rulada de porc se unge cu foarte putin ulei si se presara cu condimente. Se inveleste cu folie si se lasa la frigider. A doua zi, se scoate cu o ora inainte de a-l pune la cuptor, sa fie la temperatura ambianta.


Se coace la 180 de grade, aproximativ o ora pentru un kg de carne, deci adaptati la cantitatea pe care o aveti. Totusi minim este 45 de minute.


Trebuie sa fie bine rumenit, dar nu ars, sa isi pastreze suculenta. De aceea, daca se rumeneste prea repede, acoperiti-l cu o folie pana trece timpul de coacere.


Dupa ce se coace , se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si cand este rece, se pune la frigider. Se feliaza rece.


Un deliciu. Merge perfect in sandwichuri, peste salate, in omlete. Daca am fi avut afumatoare, mergea si afumat putin. Voi daca aveti, folositi-o :)


Pofta buna!