Mucenici moldovenesti


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete romanesti /



5.0 - 24 voturi




Mucenicii moldovenesti sunt deliciosi, pufosi, insiropati si glazurati cu miere si nuca. Se servesc si se impart in ziua de 9 martie, la sarbatoarea crestina Sf. 40 Mucenici din Sevastia. Traditia este sa se coaca 40 de mucenici care sa fie serviti cu 40 de paharele de vin rosu.
 
Retetele de mucenici moldovenesti difera, dar in general sunt de doua categorii: de post si de dulce. Cele de dulce se prepara doar cand 9 martie nu pica in postul Pastelui, in rest, se fac de post.
Retetele de dulce includ lapte, oua, unt sau smantana.
 
Reteta noastra de mucenici moldovenesti se prepara cu smantana lichida (sau lapte) si un ou.
Ingrediente:
Aluat: 
-580 gr de faina (plus cateva linguri necesare la framantarea finala a aluatului  si modelare)
-150 ml smantana lichida (sau lapte)
-150 ml apa calduta
-un ou mare
-75 ml ulei
-150 gr zahar 
-un pliculet de drojdie uscata
-o fiola esenta de vanilie
-o lingurita coaja rasa de portocala+lamaie(sau doar una dintre ele, cum doriti)
-o lingurita rasa de sare 
 In plus: un galbenus, 3-4 linguri de apa sau lapte, un pliculet de zahar vanilat (pentru uns mucenicii)
 
Sirop:
-300 ml apa
-150 gr zahar
-jumatate fiola esenta de rom
-o lingurita coaja rasa de lamaie+portocala
 
Pentru decor final:
-miere
-nuca tocata si coapta
 
Siropul se prepara din apa si zahar. Cand zaharul este topit, se mai fierbe 3-4 minute si se imparte in 2. Intr-o jumatate se pune rom, cealalta coaja de portocala si lamaie. Se opreste focul. Aceste siropuri se vor reincalzi cand vom insiropa mucenicii. Puteti sa faceti un singur sirop, din esenta dorita, eu am vrut 2 feluri.
 
Pentru aluat: Am pus toate ingredientele la masina de paine si am pornit programul de aluaturi dospite. Daca nu aveti masina de paine, framantati aluatul la mana, utilizand ingredientele lichide usor caldute. Lasati sa creasca aluatul , acoperit, la loc caldut, pana se dubleaza in volum.
 
Turnati aluatul crescut pe suprafata de lucru infainata bine. Mai framantati putin, aluatul este putin lipicios, dar va ingloba faina de pe masa si nu se va mai lipi de maini. Cand aluatul e nelipicios si elastic, il impartiti in mai multe bucati mici. Mie mi-au iesit 16 bucati.
Se intinde fiecare biluta in snur si se ruleaza in forma de 8.
Se pun mucenicii in tava la crescut, pe hartie de copt. Se acopera tava cu un prosop si se mai lasa sa creasca inca 45 de minute, pana se dubleaza.
Se ung cu un amestec format dintr-un galbenus, 3 linguri de apa sau lapte si un pliculet de zahar vanilat. 
Apoi se coc la 180 grade, timp de 25 de minute aproximativ, pana sunt rumeniti si trec testul scobitorii.  
Sunt foarte frumosi si pufosi. 

Se lasa sa se raceasca in tava. 

Se servesc simpli, unsi cu miere si presarati cu nuca, sau insiropati si apoi unsi cu miere si pudrati cu nuca. 

Siropul se toarna fierbinte peste mucenicii raciti. Cate 2-3 linguri peste fiecare mucenic. 

Se ung cu miere. 


Se presara nuca macinata. Eu prefer si recomand nuca tocata din cutit si putin coapta (2-3 minute). Are un gust mult mai bun.


Sunt deliciosi. 

I-am insiropat diferit, cu sirop de rom si cu sirop de portocala+lamaie. 


Pofta buna!