Muffins cu fructe de padure si lamaie


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete cu fructe / Retete americane /



5.0 - 24 voturi



Muffins sunt unele dintre cele mai delicioase produse de patiserie, care isi au originea atat in bucataria englezeasca, cat si in cea americana.
Sunt niste mini-prajituri pufoase si crescute, aromate bine si pline de diverse topping-uri: fructe de padure, chipsuri de ciocolata, crema caramel,etc. Se servesc fara creme sau frostinguri pe deasupra, aceasta fiind principala diferenta dintre muffins si cupcakes.
 
Reteta de fata este foarte simpla si foarte aromata. Este o reteta de muffins pe baza de lapte si unt, care ii da o minunata aroma asemanatoare fursecurilor. Mai sunt si retete pe baza de iaurt si ulei, acelea sunt ceva mai light si mai umede.
 
Ingrediente (cantitati orientative):
-100 gr unt moale
-100 gr zahar
-2 oua
-135 ml lapte (un pahar mic)
- coaja rasa de lamaie
-sucul de la o lamaie
-o lingurita esenta de vanilie
-un sfert de lingurita de sare fina
-un praf de cardamon (optional)
-jumatate de pachet de praf de copt
-faina de patiserie cat cuprinde (aproximativ o cana, adica 250 grame , plus inca 2-3 linguri de faina)
-150 grame fructe de padure congelate  (pe care le pudrati cu faina)
Este foarte greu sa va dau  cantitati precise la ingrediente, din 2 motive: unul (si cel mai important si obiectiv motiv) este ca fiecare tip de faina inglobeaza diferit lichidul, deci, logic, va trebui sa adaptati cantitatea de faina in functie de consistenta aluatului, plus ca mereu nu veti gasi oua identice ca marime, deci iar veti avea ca variabia cantitatea de lichid. Ca regula, de fiecare data cand am schimbat tipul de faina, am remarcat ca puneam cantitati usor diferite ca sa obtin acelasi rezultat. De aceea, urasc cantitatile precise, pentru ca am convingerea ca nu matematica e cheia succesului la muffins. Al doilea motiv este foarte subiectiv, adica de obicei nu fac aluaturi cu gramaje, deoarece ma streseaza groaznic sa masor totul si se pierde toata distractia, in general le fac "din ochi", urmarind mereu sa obtin acea consistenta finala a aluatului pe care o stiu ca fiind corecta. De aceea, pe masura ce ne vom apropia de final, va voi spune ce trebuie sa obtineti ca sa fiti siguri de niste muffins frumoase si bine crescute, care nu se lasa dupa racire. 
Probabil ca acesta este motivul pentru care aman de mult timp sa dau aceasta reteta de muffins, insa sper ca pozele si explicatiile de pe parcurs vor fi destul de clare ca sa le reusiti si voi.
 
Pentru inceput, pregatim tava de muffins, adaugand in fiecare forma cate o hartie de copt speciala. 

Aliniati ingredientele pentru muffins: 

Faina se amesteca cu un praf de cardamon, daca folositi. 

Bateti untul, adaugand treptat zaharul. 


Adaugati pe rand cate un ou,mixand bine de tot. 

Adaugati esentele: vanilia si coaja rasa de lamaie (o lingurita). Puneti si 2 linguri suc de lamaie. Restul de suc de lamaie il veti folosi la dizolvarea prafului de copt. 

Adaugati jumatate din catitatea de faina, amestecand cu spatula (nu cu mixerul), pana la inglobarea omogena. Nu amestecati excesiv, doar pana se inglobeaza ingredientele.

Adaugati laptele si amestecati tot cu spatula. 

Adaugati treptat si restul de faina si praful de copt stins cu suc de lamaie. Trebuie sa obineti un aluat moale, lucios, dar destul de consistent,care sa curga greu de pe spatula. De aceea, va trebui sa adaptati si eventual sa mai adaugati 2-3 linguri de faina. 
In acest moment ati terminat cu prepararea aluatului.
 
Fructele de padure se scot abia acum din congelator, sa fie foarte inghetate, ca sa nu se topeasca deloc inainte de introducerea la cuptor. Doar in acest fel veti obtine un aluat nepatat,atfel sucul lor va intra in aluat si il va colora. Pudrati generos cu faina fructele de padure congelate. Aceasta procedura are rolul de a va proteja aluatul de umiditatea suplimentara pe care ofera sucul fructelor de padure. Excesul de faina va absorbi lichidul care va curge din fructele de padure. 
Evident, reteta se poate face si cu fructe de padure proaspete, dar atunci clar veti avea un aluat patat si va exista pericolul inmuierii excesive a aluatului. Deci, daca doriti sa folositi fructe proaspete, nu uitati sa le pudrati cu faina bine de tot si puneti mai putine, ca precautie. 
Adaugati fructele de padure congelate si pudrate cu faina in aluat. Amestecati rapid cu spatula, nu insistati foarte mult. 

Compozitia se pune cu o lingura sau cu cupa de inghetata in forme , pana aproape umpleti formele. Ele vor creste in cuptor si vor crea un varf foarte apetisant.


Daca doriti, pe deasupra fiecarui muffins asezati cate o fructa de padure, ca sa se vada mai frumos (aveti grija sa pastrati cateva fructe de padure si sa nu le amestecati pe toate in aluat).



 Se introduce tava in cuptorul incins la 180 grade, pe nivelul din mijloc, si se coc 25-35 de minute, functie de cuptor, pana trec de testul cu scobitoarea.

Se scot din atava si se lasa sa se raceasca pe un gratar de metal. 


Se servesc caldute sau reci. 

Miros incredibil si sunt foarte gustoase. 

Davada sectiunii pufoase si bine crescute: 

O experienta delicioasa, de care va veti indragosti de la prima degustare. 

Aroma de unt-vanilie-lapte ii da un parfum asemanator biscutilor, fursecurilor si madlenelor, foarte apetisant. 


Pofta buna!