a venit vara, deci e momentul retetelor usoare, rapide, aromate, pline de savoare si culoare. astazi vom face o mica incursiune in insorita sicilie, de unde va aduc aceasta minunata reteta de paste. "pasta a la norma" sau "spaghetti a la norma" este una dintre retetele traditionale siciliene, cu care localnicii reusesc sa-si exprime ospitalitatea. farmecul bucatariei siciliene este ca reuseste sa surprinda prin combinatii simple, economice, dar perfect echilibrate si incredibil de aromate.
pentru ca vara este sezonul vinetelor, va sugerez sa incercati aceasta reteta de paste cu vinete, in stil sicilian, pentru a descoperi o aroma autentica si deosebit de fina.
ingrediente:
-paste ( de preferat italiene)
-ulei de masline extravirgin
-1-2 vinete (functie de cat de multe paste pregatiti)
-usturoi
-busuioc verde
-rosii pasate ( daca sunt proaspete este si mai bine, daca nu aveti, e ok si o conserva de rosii)
pastele se fierb "al dente". se scurg si se spala cu apa rece. am folosit paste multicolore italiene, de diverse forme si culori, produse in italia, cu arome si culori naturale (de rosii, spanac, curcuma, ardei, vinete). combinatia de paste multicolore cu sosul parfumat si vinetele aromatizate a fost un adevarat deliciu.
vinetele se taie rondele de 0,5-1 cm si se sareaza. se lasa 30 de minute sa se scurga intr-o strecuratoare. apoi se spala si se storc de excesul de apa.
rondelele de vinete se prajesc in foarte putin ulei de masline, impreuna cu cateva felii de usturoi. usturoiul va aromatiza uleiul de masline, iar vinetele vor imprumuta o aroma discreta de usturoi. prajirea se face la foc mediu, cateva minute pe fiecare parte, doar cat sa se rumeasca.
se scot feliile de vinete pe un servetel pentru a elimina excesul de ulei. se presara putina sare pe vinetele gata prajite.
dupa ce ati terminat de prajit toate feliile de vinetele, preparati sosul. daca aveti rosii proaspete, opariti-le, decojiti-le si tocati-le marunt.
intr-o tigaie curata puneti 1-2 linguri de ulei de masline, incalziti uleiul la foc mic spre mediu. adaugati 3-4 catei de usturoi taiati felii si 2-3 linguri de busuioc verde tocat.
amestecati de cateva ori, lasati condimentele sa aromatizeze uleiul. cand simtiti ca se ridica o aroma evidenta de usturoi si busuioc, atunci e momentul sa puneti rosiile tocate si sucul lor (sau o cutie de "passata di pomodoro"). adaugati un strop de sare si, eventual, putin piper negru.
lasati sa fiarba 3-5 minute, pana cand se leaga sosul. apoi adaugati pastele fierte si racite.
lasati sa fiarba si pastele in sos, timp de 3 minute. apoi adaugati vinetele prajite. pastrati cateva vinete pentru decor.
dupa cateva clocote, pastele sunt gata.
in final, se adauga busuioc tocat, dupa gust.
se servesc caldute si se decoreaza farfuria cu felii de vinete si buchetele proaspete de busuioc. puteti sa adaugati si cateva felii de usturoi, daca doriti mai picant.
vinetele cu usturoi sunt delicioase, iar combinatia cu sosul tomat si proaspetimea busuiocului le face mai usor digerabile.
reteta este simpla, de vara, gata in 15 minute si super apetisanta. atentie, gustul bun creeaza dependenta :))), asa ca atentie mare la marimea portiei.
italienii nu servesc portii uriase de paste, de aceea isi hranesc apetitul prin retete variate si deosebite, intotdeauna punand accentul pe calitatea si naturaletea ingredientelor, cat si pe fantezia prezentarii si a combinarii aromelor.
va doresc "pofta buna" !