Pere umplute cu martipan de casa cu aroma de zmeura si trandafiri


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Deserturi / Top fantezie / Retete cu fructe / Retete de post /


5.0 - 24 voturi


Perele coapte umplute cu martipan de casa sunt un desert vegetarian foarte delicios. Avantajul prepararii martipanului de casa este ca il puteti personaliza dupa preferinte, cu diverse arome, si aveti un total control al calitatii ingredientelor, evitand astfel colorantii artificiali si diversele E-uri.
 
Reteta este banal de simpla, dar efectul este maxim. Alegeti niste pere mari si ferme, dar bine coapte, zemoase si parfumate.
Curatati perele de coaja si imediat le ungeti bine cu suc proaspat de lamaie. Altfel, se vor oxida si isi vor schimba culoarea. 

Cu un cutit mic si o lingurita, scoateti cotorul perelor.Scobiti bine de la baza perelor, eliminand toti samburii. Veti obtine cate o cavitate in fiecare para. 

Acum preparati martipanul de casa. Acesta este o pasta de migdale macinate foarte fin, cu zahar, miere si diverse arome. Cum am facut? Am amestecat cateva linguri de pudra de migdale (cu cat este mai fina, cu atat martipanul este mai omogen; a mea a fost de granulatie medie, dar nu a fost deloc deranjant aspectul putin mai neregulat) cu 2-3 linguri de zahar pudra, o picatura esenta de migdale, o lingurita apa de trandafiri ( o gasiti in magazinele arabesti sau hipermarketuri, la raionul de arome), 2 lingurite piure de zmeura strecurat bine (pentru culoare si aroma) si putina miere. Am amestecat pana a capatat o consistenta de pasta usor modelabila. Am amestecat bine, am reglat consistenta pastei , adaugand zahar pudra. In final, este absolut genial ca si gust, este sanatos, desi nu este perfect fin, precum cel industrial. Oricum, mie imi place martipanul artizanal, care este mai neregulat, ca dovada a folosirii migdalelor si nu a fainii, iar pentru aceasta reteta este foarte bun, deoarece il folosim ca umplutura, deci nu trebuie sa fie perfect neted.

In poza aveti martipanul obtinut de casa, intr-o incercare de a-l face sa stea sub forma de trandafir :). Martipanul se pastreaza invelit in folie alimentara, la frigider, pana in momentul folosirii. Are termen scurt de valabilitate, daca folositi piure proaspat de fructe, daca nu, este mai lung.


Umpleti perele cu martipanul obtinut. Se pot consuma si ca atare, proaspete, sau se pot coace. 

Am copt perele umplute cu martipan la cuptor, 15 minute.

Le-am pudrat cu scortisoara inainte de servire si le-am decorat cu cativa fulgi de migdale, dupa ce le-am trecut prin ciocolata alba topita, ca sa adere mai bine fulgii de migdale. Nu este nevoie sa le treceti neaparat prin ciocolata, sunt foarte gustoase si simple. In post, puteti folosi ciocolata neagra, daca doriti.


Si acum mult asteptata sectiune: 

Miroase divin si sunt delicioase!
Pofta buna!