Pui Royal


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete curcan / Retete pui / Feluri principale / Top fantezie / Retete cu fructe / Retete exotice / Retete craciun /



5.0 - 24 voturi



Puiul la cuptor este una dintre cele mai apetisante moduri de a gati un pui intreg. Puteti sa obtineti un preparat deosebit, cu un minim de efort.
Reteta este simpla, consta doar intr-o tehnica de glazurare repetata si alegerea unor ingrediente putin mai deosebite.
Puiul se spala si se sterge, se incizeaza pielea dintre pulpa si piept, ca sa permita o coacere mai rapida in acesta zona. Apoi se stropeste cu suc proaspat de lamaie si se presara peste tot sare, piper macinat si ierburi de Provence proaspat rasnite ( amestec de rozmarin, cimbru, oregano, maghiran, tarhon, lavanda). Daca nu aveti acest amestec, merge si doar cu rozmarin, cimbru si oregano uscate, care se gasesc destul de usor.
 
Incingeti cuptorul la 200 grade. Puneti in tava puiul si turnati in tava o cana de apa si o ceasca de vin alb (optional).  Cand cuptorul este incins, introduceti puiul, pe nivelul 2 de jos. Dupa 10-15 minute, reduceti focul la 180 grade. Dupa aproximativ 45 minute, puiul incepe sa fie rumenit.
 
Preparati o marinata din suc de lamaie, 2 linguri de sos dulce-picant thailandez si o lingurita de ulei de masline, amestecati bine. Pensulati puiul cu aceasta marinata si mai presarati cateva ierburi aromatice. Dati iar la cuptor. Dupa 10  minute, scoateti iar tava, stropiti cu sosul din tava (foarte important, ajuta sa obtineti o friptura suculenta) si ungeti iar cu marinata. Dati iar la cuptor. Repetati procedura de 3 ori: stropit cu sosul din tava si ungere cu marinata. Astfel veti obtine o friptura suculenta si frageda, iar crusta va fi extrem de lucioasa si apetisanta.


Pentru un pui de 1,5 kg este necesar cam o ora si jumatate de coacere.

Cand este gata, adica vedeti cum se retrage carnea de pe os la nivelul pulpelor si daca introduceti un cutit in partea cea mai groasa , iese un lichid clar, fara sange, scoateti tava din cuptor si lasati-o in bucatarie 10-15 minute, sa se raceasca putin.
Intre timp, pregatiti decorul,in cazul nostru, smochine proaspete si coacaze rosii.


Puneti puiul caldut pe o farfurie-platou, decorati cu fructe. Sosul se serveste separat, intr-o sosiera. Inainte de a prezenta puiul, strangeti pulpele cu o bucata de staniol.

Foarte festiv si apetisant! 
Pofta buna!