Salata de fasole adzuki si avocado


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Salate / Garnituri /



5.0 - 25 voturi



Aceasta salata este o reteta fusion, pentru ca am combinat ingrediente si condimente din mai multe continente, pentru a va oferi in plina iarna o salata foarte consistenta, sanatoasa, plina de savoare si culoare.
Ingredientul principal este o fasolea adzuki, cu bob rosu, mic si dungat, de origine asiatica, din Japonia, mai exact.


Aceasta fasole se gaseste in magazinele naturiste. Adzuki este foarte sanatoasa, sub invelisul acestui micut bob se ascund o multime de valori nutritive, ceea ce o face foarte apreciata in Asia, si e cazul sa o cunoastem si noi.
Proprietatile fasolei adzuki o recomanda in dieta celor ce vor sa isi scada nivelul de colesterol, sa reduca insulina sau sa imbunatateasca digestia si drenajul limfatic, adzuki ajutand foarte mult rinichii in procesul de detoxifiere. Si persoanele sanatoase beneficiaza de efectul favorabil al consumului de fasole adzuki, deoarece este bogata in fier, fibre, fosfor, potasiu, vitamina A, contine proteine vegetale si carbohidrati lenti, care vor oferi o energie sporita organismului, inlaturand senzatia de oboseala si balonare (specifica in special sezonului rece).

Adzuki este o fasole care fierbe foarte rapid si de aceea este foarte indicata in dieta saptamanala, sub forma de salate sau ca o mancare calda. Asiaticii o folosesc foarte des in preparate dulci, cu zahar, deoarece si gustul ei este usor dulceag.

Desi aceasta reteta a fost preparata in plina vara, cand aveam toate legumele coapte natural, totusi va invit sa o preparati si iarna, deoarece este foarte hranitoare si va da un plus de energie, va ajuta digestia si va reface rapid rezerva de minerale.

Ingrediente:
-o cana de fasole adzuki fiarta si racita
-un avocado
-o rosie carnoasa (iarna folositi rosiile cherry, sunt mult mai gustoase decat celelalte sortimente)
-o rosie de culoare portocalie sau galbena (vara se gaseste acest sortiment)
-ardei gras de diverse culori
-un sfert de castravete
-o jumatate de ceapa rosie
-ulei de masline
-suc de lime sau de lamaie
-condimente: sare marina, piper negru, boia dulce, boia iute, chimen macinat si coriandru macinat

Fierbeti fasolea conform timpului indicat pe ambalaj, aproximativ o ora in cazul meu, atunci bobul era bine fiert. Scurgeti-o si amestecati-o, cat e fierbinte, cu 2 linguri de ulei de masline si condimentele. Fasolea fierbinte va absoribi rapid uleiul si se va aromatiza foarte bine.
Taiati legumele dupa preferinte, cuburi sau feliute. Amestecati-le cu fasolea racita.
Stropiti cu o vinegreta formata din ulei de masline, suc de lime (lamaie) si coaja rasa de lime. Presarati felii de ardei iute sau boia iute peste salata, ca sa accelerati putin metabolismul, sau boia dulce, doar pentru culoare, daca nu puteti sa mancati picant.
Lasati salata la temperatura camerei aproximativ 15 minute, sa se imprieteneasca aromele, si apoi serviti.


Daca va place, puteti sa adaugati si ierburi aromatice proaspete, tocate fin, pentru aroma, dar si pentru proprietatile lor medicinale: patrunjel, menta, coriandru.


Pofta buna!