Sarmalute in foi de vita


Publicat: 
Categorii:Retete romanesti / Retete carne tocata / Retete dieta South Beach /



5.0 - 25 voturi
VIDEO:


Traditionalele sarmalute in foi de vita sunt foarte delicioase. Destul de migaloase ca mod de preparare, dar rezultatul merita efortul. Simple sau combinate cu iaurt sau smantana, sarmalutele in foi de vita sunt foarte gustoase.

Ingrediente:

-750 gr carne tocata amestec de vita si porc
-un ou
-2 linguri de orez
-un pachet de foi de vita
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de marar, patrunjel (si alte ierburi aromatice daca doriti)
-cateva crengute de cimbru
-sare, piper, boia
-suc de rosii
-ulei de masline sau de floarea
-soarelui


Opariti frunzele de vita si lasati-le sa fiarba aproximativ 5 minute..Apoi scurgeti-le si lasati-le sa se raceasca.


Faceti amestecul de carne tocata.


Tocati ceapa verde.


Adaugati-o peste celelalte ierburi in mixer.


Maruntiti bine verdeturile.


Amestecati carnea tocata cu verdeturile, piper, boia, sare si amestecati bine.


Adaugati orezul spalat si oul si framantati bine compozitia.


Cand e bine omogenizata carnea, aduceti frunzele de vita scurse si incepeti sa faceti sarmalutele.


Puneti o lingurita de carne pe mijlocul unei frunze.


Rulati frunza fara sa strangeti foarte tare.


Introduceti capetele in rulou si... gata.

Daca se rupe, puteti sa infasurati iar in alta frunza.


Puneti putin ulei intr-o oala. Apoi asezati un strat de frunze la baza. Peste acesta, asezati sarmalutele in cercuri concentrice.Intre starturile de sarmalute puteti se puneti frunze de vita sau nu.

La sfarsit, turnati o cana de suc de rosii si una de apa, astfel incat sarmalutele de fie acoperite putin de sos.


Daca vreti, adaugati si cateva crengute de cimbru proaspat sau uscat (vor da un gust foarte aromat sarmalelor).


Se fierb la foc foarte mic, cu capac, aproximativ 2 ore. Testul final este , evident, scoaterea unei sarmalute si verificarea fierberii corecte.


Cand sunt gata, opriti focul si mai lasati-le cateva minute inainte de a le servi.


Sunt delicioase cu smantana sau iaurt si ardei iute.



O reteta traditionala, rustica, dar foarte gustoasa.


Pofta buna!