Somon la cuptor in crusta de ierburi si piper cu risotto si dovleac picant


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete italiene / Retete peste / Feluri principale / Retete de post /


5.0 - 0 voturi


O cina de toamna cu aroma intensa de dovleac si parfum de ierburi aromatice mediteraneene!
 
Ingrediente:
-somon proaspat bio
-o ceasca orez pentru risotto
-ulei de masline
-un sfert de pahar de vin alb
-o ceapa mica
-o tija de telina
-un morcov
-un dovleac placintar
-200 ml smantana lichida
-50 gr parmezan ras
-ierburi aromatice mediteraneene
-piper muticolor
-o lamaie
-sare marina
 
Somonul se portioneaza, se spala, se aseaza intr-un vas termorezistent si se acopera cu ierburi aromatice, sare si piper multicolor. Se stropeste cu suc de lamaie. In vas se pune putina apa si apoi se coace totul la 180 grade, timp de 30 de minute.
 
Dovleacul se curata si se taie cubulete. O cana de cubulete se pastreaza pentru risotto, celelalte se coc.
Dovleacul copt sarat si picant este delicios! Se prepara foarte simplu si rapid. Cuburile de dovleac se stropesc cu ulei de masline, se condimenteaza cu sare si piper multicolor (si putina boia iute) si se aseaza intr-un vas termorezistent. Se pune putina apa in vas, se acopera si se coace la 180 grade, aproximativ 30-40 de minute, pana cand dovleacul este bine copt. Se indeparteaza capacul si se lasa inca 5 minute sa se rumeneasca usor.
 
Risotto cu dovleac este foarte gustos si placut aromat. Intr-o tigaie inalta se caleste ceapa in putin ulei de masline. Cand devine sticloasa, se adauga morcovul, dovleacul si telina, tocate cuburi mici. Apoi se adauga orezul, se caleste putin, se toarna vinul alb. Se lasa sa fiarba cateva clocote, apoi se adauga apa calda. Pentru un plus de culoare, puteti sa adaugati si cubulete de ardei colorat. Cand orezul este al dente, se adauga smatana si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand continuu. Orezul sa va umfla si va absorbi tot lichidul, dar nu se va desface bobul. Este important sa ramana boabele intregi.
La final, se adauga parmezan ras. 

Somonul se serveste cu risotto si dovleacul copt. Un deliciu! 


Pofta buna!