Tequila Burrito


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vita / Feluri principale / Retete mexicane /



5.0 - 24 voturi




Zici Burrito, gandesti Mexic! Burrito este emblematic pentru mancarea mexicana, este unul dintre cele mai savuroase sandwichuri, care constituie un fel principal in sine. Se poate face in multe combinatii, dar, cel mai cunoscut, este cel cu carne de vita tocata.
Dar Burrito nu-i Burrito daca nu ii adaugi acea savoare speciala mexicana, daca nu apar si ardeii iuti jalapenos si daca bucatarul nu-i latino :)
Si ca sa confirm originile latine ale romanilor :)), am sa va dovedesc ca si noi putem face un burrito ca la mama lui acasa. Con sabor! :)
Secretul unui burrito reusit este maiestria combinarii aromelor, in sensul ca nu trebuie sa se domine una pe cealalta, ci sa constituie o aroma unitara, ea insasi dominanta si exotica.
Carnea de vita trebuie sa fie foarte proaspata (vedeti cat de roz este cea din poza) si cu un continut in grasime de aproximativ 20%. In retetele clasice de burrito, se adauga si o pasta de fasole rosie, dar noi am omis-o, ca sa facem un burrito mai "light". Dar, daca doriti, adaugati cu pasta de fasole.


Nota personala a acestui burrito special este ...tequila, what else? :)


La 1,300 kg de carne am folosit 40 ml silver tequila. Ii da un parfum deosebit si va mentine carnea foarte frageda, veti vedea, va iesi un burrito delicios. Nu va temeti, alcoolul se evapora in timpul fierberii, asa ca nu mai ramane decat aroma de tequila.


Apoi adaugam condimentele specifice bucatariei mexicane: multa boia dulce, boia iute (cat va permit papilele), piper negru, coriandru macinat, chimen macinat, sare afumata (optional, daca nu aveti , puneti sare normala).


Si acum incepe framantarea. Amestecati bine carnea cu alcoolul si condimentele, framantati cateva minute bune. Doar asa veti obtine un burrito aromat.
Lasati carnea sa se patrunda cu aromele timp de 30 de minute, la temperatura camerei. Intre timp, pregatiti legumele.


Intre timp, tocati ardeii jalapenos (noi am folosit murati).


Caliti o ceapa tocata si adaugati cateva felii de jalapenos (murati, daca nu aveti cruzi) in foarte putin ulei de masline.


Carnea se adauga peste ceapa sticloasa, nu o ardeti prea tare. Se amesteca incontinuu.


Tocati 3 catei de usturoi si adaugati-i in carne.



Adaugati 2 linguri de ceapa deshidratata. Carnea deja se prepara in propriul suc, uleiul de masline si aromele de tequila.


Cand e carnea aproape facuta, adaugati 2-3 linguri de pasta de rosii (bulion). Va ingrosa sosul de carne si va da un plus de savoare si o culoare superba.


Continuati sa amestecati, spargand bulgarii de carne tocata, ca sa rezulte un amestec cant mai omogen.


La final, adaugati putin suc proaspat de lime. Eu am pus zeama din salata "pico de gallo" care este tot suc de lime, amestecat cu sucul natural al rosiilor si putin ulei de masline.


In cateva clocote este gata, sosul a intrat complet in carne si se vede cum uleiul se separa de carne. E semn ca e gata carnea. Nu o supraprajiti, pentru ca isi va pierde toata suculenta!!!


Carnea e gata, acum aducem garniturile, legumele proaspete in diverse salate. Incalzim cateva secunde si tortilla de grau.


Salsa fresca "pico de gallo" : rosii tocate, ceapa, chiles jalapenos, usturoi macinat, coriandru proaspat si suc de lime.


Guacamole:pasta de avocado cu zeama de lime, ceapa tocata, coriandru, chile jalapenos verde si rosii tocate.


Salata verde proaspata.


Cascaval ras.


Pe o tortilla calda se pune un strat generos de carne cu putin sos. Se adauga imediat cascavalul ca sa se topeasca peste carne.


Deasupra se pun cateva lingurite de "pico de gallo" si salata verde.


Guacamole "on top".
Rulati cu grija, strangand perfect unul din capete, apoi il infasurati in servetel.


Si varianta dietetica, cu lipie integrala:




Carnea are o savoare incredibila, gustati si va veti convinge!
Pofta buna!