Ton la gratar cu Wasabi Tartar


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete peste / Feluri principale / Top fantezie / Retete de post / Retete asiatice / Retete frantuzesti /



5.0 - 24 voturi




Ton la gratar cu Wasabi Tartar este o reteta fusion, in care am impletit elemente ale bucatariei asiatice (japoneze) cu cele mediteraneene. Sosul tartar creat este foarte original si desavarseste carnea frageda si suculenta de ton fript mediu.
Wasabi este hreanul japonez, o radacina foarte puternic aromata, din care se prepara o pasta verde care se serveste cu diferite preparate asiatice, in general, din peste si fructe de mare.
Sosul tartar al acestei retete nu are in comun cu cel clasic decat aspectul aparent cuminte, dar ascunde aromele asiatice puternice si picante, precum coriandrul verde si pasta de wasabi. Cateva capere marinate aduc o aroma blanda de aer mediteraneean acestui sos original pe baza de maioneza.
Tonul este elementul de legatura al celor doua bucatarii care se impletesc in acest fusion. Se consuma in special crud in Japonia, fript in zona mediteranei.  
 
Ingrediente:
-cateva fileuri proaspete de ton
-sare, piper, dupa gust
Pentru Wasabi Tartar:
-maioneza
-pasta wasabi
-coriandru verde proaspat
-cateva capere marinate
-optional, suc de lamaie 

Pentru inceput, presarati foarte putina sare si piper la fripturile de ton.  

Ungeti fripturile cu un strat foarte fin de pasta de wasabi (atentie ca este foarte iute, daca nu suportati prea iute, sariti peste etapa aceasta). 

Preparati maioneza. Eu am folosit cateva linguri de maioneza bio cumparata. Adaugati o lingurita de coriandru tocat fin, caperele maruntite bine.

Adaugati o lingurita de pasta de wasabi peste maioneza si gustati. Daca vreti mai picanta, mai puneti. Daca doriti mai acrisor sosul, adaugati inca o lingurita suc de lamaie. Se potriveste de sare si piper.

Este gata. 

Se decoreaza cu un mot de wasabi, cateva capere si putin coriandru tocat.


Se pastreaza acoperit la rece, pana in momentul servirii. 

Friturile de ton se frig pe gratarul incins, uns cu foarte putin ulei. Dupa 1-2 minute, se misca la 45 de grade, pe aceeasi parte, ca sa creati efectul de grilaj. Se mai lasa 1-2 minute si se intorc. 

Pe cealalta parte se procedeaza la fel.

Se scot si se lasa sa stea vreo 3 minute inainte de a le servi. Carnea de ton este o carne rosie, care isi definitiveaza gustul dupa ce se mai raceste putin.  

Se serveste calduta, cu sosul wasabi tartar deasupra. Salata este extrem de simpla, cateva frunze de rucola, care intaresc latura mediteraneeana a preparatului.Gustul usor amarui al rucolei se potriveste cu tonul.

Pentru cine doreste mai picant, poate sa mai adauge pasta de wasabi. 

In sectiune se vede ca se desface foarte usor carnea si coacerea medie, adica putin roz la mijloc. 


Exceptional de bun! Pentru amatorii de combinatii inedite, este un "must-try" absolut :)!
Pofta buna!