Tort de post cu ciocolata, fructe si alune de padure


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete romanesti / Retete cu fructe / Retete ardei /







 
Un tort vegetarian, cu ciocolata neagra si fructe este ideal pentru momentele aniversare din perioada posturilor. Alunele de padure din blatul de negresa contrasteaza cu crema fina si matasoasa de ciocolata neagra cu aroma de cirese, iar capsunile si afinele proaspete troneaza mandre peste tortul delicios. Cateva frunzulite de menta aduc un plus de aroma, prospetime si culoare tortului.
 
Ingrediente blat :
Am folosit o cana de 300 ml volum la toate masuratorile 
- 2 cani de faina integrala de grau bio  
-1 cana alune de padure macinate grosier
-1 cana de zahar brut de trestie (este un zahar brun grosier si foarte inchis la culoare, plin de minerale) sau zahar normal, alb sau brun
-350 ml apa
-100 ml ulei floarea soarelui
-6 linguri cacao
-6 lingurite cu varf de gem de cirese negre
-o esenta rom
-o lingurita coaja rasa lamaie
-un plic praf de copt dizolvat in sucul de la o jumatate de lamaie
 
Ingrediente glazura:
-180 gr ciocolata neagra 70% cacao (de post)
-o lingura de ulei
-4-5 linguri de lapte de soia
-5 linguri de gem de cirese negre (puteti folosi si alt gem care se potriveste la gust cu ciocolata). Sau puteti folosi jeleu de cirese sau capsuni
 
Se amesteca faina cu alunele de padure macinate. Daca nu aveti alune de padure, puteti folosi nuci, migdale sau fulgi de cocos.

Se adauga lingurile de cacao.  

Amestecati bine ingredientele uscate. 

Adaugati zaharul. 

Adaugati apa si uleiul. Initial am pus doar 300 ml apa, dar , la final, am mai subtiat aluatul cu inca 50 l apa, deoarece era prea gros. 


Adaugati gemul de cirese negre (sau gemul pe care il doriti).

Adaugati coaja de lamaie si esentele preferate (am pus o fiola de rom). 

Adaugati praful de copt stins in sucul de lamaie. 

Amestecati bine. Aluatul trebuie sa fie fluid, dar gros. Daca e nevoie, mai adaugati apa, cate putin. In cazul meu, deoarece initial am pus doar 300 ml apa, a mai fost nevoie de inca 50 ml apa, in total am folosit 350 ml apa. Trebuie sa va orientati in functie de tipul de faina cu care lucrati, in cazul meu a fost o faina integrala completa, care se comporta diferit fata de cea alba. De aceea, este mai prudent sa adaugati apa treptat, pana obtineti un aluat ca in imagine, putin mai gros decat cel de chec. 

Tava se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina. Sau se acopera cu hartie de copt, daca aveti. 

Se toarna aluatul in tava. Se introduce tava la cuptorul incins la 200 grade Celsius. Dupa 5 minute, se reduce focul la 180 grade si se continua coacerea.  

Blatul va creste frumos. Daca vi se pare ca incepe sa se crape, puteti sa reduceti spre final focul la 170 grade. Se coace pana cand trece testul cu scobitoarea. In cazul tavii mele, a durat aproximativ o ora.

Se rastoarna blatul pe un gratar.

Se lasa sa se raceasca pe gratar. 


 Intre timp, se prepara crema. Se topeste ciocolata neagra intr-o cratita groasa cu 5 linguri de lapte de soia si o lingura de ulei. Va rezulta o crema care pare taiata. Se retrage de pe foc si se amesteca cu gemul de cirese negre (4-5 linguri). Imediat veti observa ca glazura de ciocolata isi revine, devine fina, matoasoasa, cremoasa. In cazul gemului pe care l-am folosit, existau cirese intregi, care au determinat un aspect neregulat al glazurii, dar au adus un plus de gust. Daca doriti o glazura perfect fina, folositi un gem fin sau chiar un jeleu. Cu jeleu, glazura devine si mai stralucitoare.

Cand batul este racit, se unge cu glazura calduta.

Se decoreaza cu fructe proaspete. 

Capsunile si fructele de padure (am folosit afine) se potrivesc perfect cu ciocolata neagra. 

 

Frunzele de menta aduc un contrast cromatic placut, dar si un plus de aroma. 

Se poate servi imediat sau dupa racire in frigider. 





Pofta buna!