Zucchini prajiti cu sos proaspat de rosii si usturoi


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Retete romanesti / Aperitive / Feluri principale / Retete de post / Garnituri /



5.0 - 25 voturi





Dovleceii prajiti sunt o gustare rapida si delicioasa, ideala pentru sezonul cald, ca garnitura langa o friptura sau ca fel principal de post, langa cartofi sau orez cu legume.
Dovleceii romanesti se curata de coaja si se taie rondele sau felii, apoi se trec prin faina si prajesc pana devin usor rumeniti. Se pot trece si prin aluat de pane, adica faina amestecata cu ou si, eventual, putina apa minerala, pentru a capata o crusta mai crocanta.
Deoarece prajitul clasic, traditional, genereaza un preparat destul de gras, intrucat uleiul este absorbit de crusta de faina , va propunem o varianta mult mai light si mai sanatoasa, un stil de prajire mediteraneean, adica in foarte putin ulei de masline, la temperatura medie, fara a trece dovleceii in prealabil prin faina sau aluat.
Pentru aceasta reteta am folosit cativa dovlecei verzi zucchini, care nu necesita decojire. Dupa spalare, le-am taiat capetele si i-am taiat felii pe lungime (puteti sa ii faceti si rondele) si i-am calit in 2 linguri de ulei de masline (aromatizat cu un catel de usturoi zdrobit) intr-o tigaie antiaderenta. In timpul calirii in ulei, i-am presarat cu sare si piper proaspat macinat. Cand s-au rumenit usor pe ambele parti, i-am scos intr-un vas termorezistent, sa stea la caldura. 
Sosul de rosii se prepara foarte simplu, din rosii proaspete, foarte coapte si carnoase, date pe razatoarea mare, eliminand pielita. In sosul format, se adauga putina sare, piper si usturoi macinat dupa gust. Se acopera dovleceii cu acest sos, se amesteca bine si se lasa 15-20 de minute sa se intrepatrunda aromele. Apoi e gata de servire. 

Cei mai buni sunt consumati imediat, dar , daca nu se poate, ii puteti lasa si la frigider cateva ore. 



Deliciosi, simpli si sanatosi! 

Pofta buna!