Somon in crusta de mustar de Dijon si portocale


 
 
O reteta festiva, ideala pentru orice sarbatoare. Jocul cromatic al ingredientelor indica reteta si pentru o cina romantica, daca sunteti amatori de peste. Reteta este inspirata din bucataria frantuzeasca, dar are multe elemente personale.
 

 


Timp total
40 min


Nivel dificultate
Redus

 


Numar portii
4


Publicat 

 
Ingrediente:
- o bucata file de somon
- cateva linguri de mustar de Dijon cu aroma de lamaie
- 2 portocale
- o jumatate de lingurita de zahar brun
- sare
- piper
- boia iute
- optional: un praf de scortisoara
- masline verzi umplute cu gogosar (pentru decor)
- masline negre (decor)
- optional: frunze de menta proaspete (decor)
- optional: sparanghel pentru garnitura
 
Mod preparare:
1. Spalati fileul de somon si scurgeti-l bine. Pregatiti celelalte ingrediente. Daca nu aveti mustar de Dijon cu aroma de lamaie, adaugati in mustarul clasic de Dijon putina coaja rasa de lamaie.



2. Daca optati pentru garnitura de sparanghel verde, opariti sparanghelul si apoi asezati-l in tava de yena. Presarati cu sare fina si , optional, putina pudra de usturoi.



3. Amestecati 2-3 linguri de mustar de Dijon cu aroma de lamaie cu piper, boia iute (piper de Cayenne) si , optional, un praf de scortisoara. Puteti sa omiteti scortisoara, daca nu doriti. Mustarul este sarat, asa ca nu va mai fi nevoie de sare. Adaugati o jumatate de lingurita de zahar brun, ca sa echilibreze aciditatea mustarului si a sucului de portocala.



4. Adaugati sucul de la o portocala si amestecati bine.



5. Asezati fileul de somon peste sparanghel si ungeti-l cu sosul de mustar.



6. Se coace la cuptor, la 180 de grade, circa 30-40 de minute, in functie de puterea cuptorului, dar si de grosimea fileului. Cu cat fileul e mai subtire, va fi gata mai repede



7. Cand a capatat o crusta galbena si este albit pe toata grosimea lui, pestele este gata. Se decoreaza cu felii proaspete de portocala, felii de masline verzi si negre.







8. Se serveste caldut, decorat cu frunze de menta proaspata.









9. O sectiune pentru a vedea ca este corect gatit somonul.





Pofta buna!