Poale n brau


Categorii: Deserturi / Retete romanesti /

 
 
Autor
O reteta care imi aduce aminte de anii copilariei...
 

 


Timp total
85 min


Nivel dificultate
Redus

 


Numar portii
1


Publicat 

 
Ingrediente:
-1 kg faina
-600 ml lapte
-150 gr zahar
-50 gr drojdie proaspata
-150 gr ulei
-8 galbenusuri
-coaja de la o lamaie
-un praf de sare
Umplutura:
-500 gr branza de vaci
-zahar dupa gust
-vanilie
-3 lg gris
-un ou + 2 galbenusuri
-merisoare sau stafide
-coaja de lamaie sau portocala
-galbenus + lapte pt uns
-
 
Mod preparare:
Dragii mei, am vrut sa impart cu voi aceasta reteta...sa inchidem ochii pentru o clipa si sa ne-o inchipuim pe bunica, cum framanta cu mare placere placintele ...rumene si aromate coapte in cuptorul pe vatra...ce vremuri...

Pregatim un vas mai mare in care framantam si rasturnam faina in el. Facem o gropita in mijloc unde turnam drojdia, pe care am amestecat-o cu o lgt de zahar si cca 100 ml lapte caldut. Galbenusurile le mixam bine cu zaharul, laptele si coaja de lamaie. Turnam peste faina si incepem distractia...





Framantam energic, gandindu-ne la cat de aromate vor fii placintele...Spre sfarsit adaugam uleiul treptat si atunci cand aluatul face basicute e gataaa...Il acoperim si il lasam la crescut.



Pregatim mandretea de umplutura. Eu folosesc merisoare, au o aroma acrisoara, mmm o bunatate...Deci , intr-un bol rasturnam frumusel branzica dulce, adaugam ouale, grisul, esenta de vanilie, coaja de portocala sau lamaie, zaharul si e gata.



Dragii mei , aceste placintele se pot face si cu mere sau crema de vanile. Merele se curata si se pregatesc cu putin zahar si scortisoara dupa ce le-am stors de suc...Crema de vanilie se face simplu: avem nevoie de un plic de budinca cu gust de vanilie, 5 lg zahar, o vanilie ( fiola ) , 2 lg faina, 500 ml lapte si un ou. Intr-un bol impreunam budinca+ faina+zaharul+100 ml lapte si galbenusul. Restul de lapte il punem la fiert, intre timp albusul il mixam bine, preparam budinca, o luam de pe foc si adaugam albusul in ea, o lasam la racit si umplem placintele, e buna tare.

Si sa revenim...Dupa ce si-a dublat volumul, impartim aluatul si incepem sa formam placintutele.



Le punem in tava si le mai lasam 20 min , dupa care le dam la cuptor, nu inainte sa uitam sa le ungem cu galbenus amestecat cu 3-4 lg de lapte.. Temperatura cuptorului trebuie sa fie potrivita...Dupa 20 min intoarcem tava , mai lasam 10 min si intredeschidem usa cuptorului putin, cresc si se coc mai bine...



Sunt minunate, ai mei nu au rabdare si mananca atunci cand le scot din cuptor, de vecini nu mai amintesc saracii...multi raman doar cu mirosul...





P.S. -daca faceti doar cu branzica dulce, dublati cantitatea de branza si toate celelalte incrediente pentru umplutura... !