Ciorba de burta


Categorii: Supe si ciorbe /

 
 
O sa impartasesc reteta ciorbei de burta pe care o prepar pe gustul familiei mele.
 

 


Timp total
90 min


Nivel dificultate
Mediu

 


Numar portii
10


Publicat 

 
Ingrediente:
2-3 kilograme de burta de vita
1 -2oase de vitel de lapte (600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne eu am adaugat si cateva bucati de carne de vita)
1 lingura rasa de boabe de piper
4 foi de dafin
2 morcovi
2 patrunjei
telina
2 linguri de ulei
6-7 catei de usturoi
3 galbenusuri
1 lamaie
500 de grame de smantana cu minimum 30 % smantana
sare, piper, otet
 
Mod preparare:
Ciorba de burta O sa impartasesc reteta ciorbei de burta pe care o prepar pe gustul familiei mele- fac aceasta precizare pentru ca sunt convinsa ca vor aparea comentarii ale unor cunoscatori ce vor spune ca ei fac altfel si ca asa e cel mai bine. Nu contest niciuna dintre variantele de preparare care circula pe terioriul romanesc, aceasta, insa, e pe gustul familiei.



Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare. Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore.Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin, precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca.



Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare. Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore.Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin, precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca.

Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece .Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper, stoarcem lamiae, apoi se bat galbenusurile cu smantana, Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba.Se serveste fierbinte, optional presarata cu ceva patrunjel verde tocat. Se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat.