Amaranth si quinoa cu legume si ciuperci shiitake


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Feluri principale / Retete de post / Retete dieta Montignac / Garnituri /



5.0 - 24 voturi




amaranthul si quinoa fac parte din cerealele fara gluten, cunoscute si apreciate inca din vremea aztecilor. aceste cereale stravechi erau folosite atat in alimentatia oamenilor, cat si in ritualuri religioase, deoarece se considera ca au puteri miraculoase.
quinoa este o cereala cu un continut bogat in proteine si vitamine, foarte usor asimilabile de organism, iar amaranthul ajuta la scaderea colesterolului rau, in prevenirea bolilor de inima si cresterea imunitatii.
prepararea lor este foarte facila, se spala in mai multe ape (ca si orezul) si apoi se folosesc in acelasi mod ca orice alta cereala: in supe, pilafuri, creme, budinci, in diverse compozitii de umpluturi (sarmale, ardei umpluti, etc).
continutul mare de proteine al pseudocerealei quinoa o face foarte utila in dieta vegetarienilor, a sportivilor si copiilor. neavand gluten, aceste cereale prezinta un risc foarte scazut de a dezvolta alergii, fiind tolerate chiar si de cei cu boli celiace, intoleranta la gluten, etc.
ca sa facem cunostina cu aceste delicioase cereale stravechi, astazi vom prepara un pilaf de amaranth si quinoa cu legume bio deshidratate si ciuperci shiitake. combinatia are o nota asiatica, datorita ciupercilor si susanului, de aceea a fost servita in boluri , cu betisoare de bambus, bineinteles. servirea cu betisoare faciliteaza experimentul gustativ , deoarece pot fi savurate cantitati mici si se pot percepe distinct calitatile senzoriale ale fiecarei cereale.

daca nu aveti un mix bio gata pregatit, va recomand sa il preparati singuri, folosind cerealele de mai sus,mei grau dur sfaramat (bulgur) si un amestec de legume (optional, deshidratate).


eu am avut totul gata pregatit. amestecul continea: amaranth, mei, grau dur sfaramat, morcovi, praz, ciuperci,quinoa, susan. susanul ii ofera un gust deosebt acestui pilaf.


cerealele se spala in cateva ape si apoi se fierb impreuna cu legumele.


daca aveti un mix gata preparat, atunci clatiti cu o apa si puneti la fiert in 2 cani de apa . adaugati sare (de preferat marina, neiodata).



intre timp rehidratati ciupercile shiitake cu apa fierbinte sau calda.



in timpul fierberii, mai adaugati apa fierbinte, daca mai este necesar. presarati putin usturoi granulat, daca doriti.


spre finalul fierberii, adaugati ciupercile hidratate.


amestecati, opriti focul si puneti un capac, pentru ca pilaful sa se desavarseasca la aburi. puteti sa adaugati la sfarsit o lingura de ulei de calitate, deoarece nu ii pierdeti proprietatile pentru ca deja ati luat tigaia de pe foc. uleiuri potrivite ar fi : de masline, de susan, de arahide (atentie la alergii), de samburi de struguri, de argan. alegeti uleiul care va place , deoarece aroma lui subtila va innobila preparatul.


cerealele vor absorbi toata apa si vor avea o consistenta ferma, distincta. cand sunt corect fierte (respectati indicatiile de pe ambalaj, aprox. 15-20 de minute), cerealele devin moi, usor masticabile, fara sa se dezintegreze. nu le fierbeti prea mult si nici nu puneti prea multa apa de la inceput, pentru ca altfel veti pierde aspectul final, in care toate ingredientele sunt lejer combinate, fara sa se lipeasca.


se serveste cald, dar e bun si rece.
pofta buna!