Crema de zahar ars


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Deserturi / Retete romanesti / Retete la cuptor /



5.0 - 28 voturi






unul dintre cele mai cunoscute si apreciate deserturi este crema de zahar ars. sunt multe retete de crema de zahar ars, dar aceasta este absolut divina. incercati-o si va veti convinge!
crema de lapte cu vanilie este foarte onctuoasa, se taie perfect, iar siropul caramel ii ofera un plus de seductie.

ingrediente:
-10 oua
-un litru de lapte
-o ceasca de zahar alb pentru crema si o cana de zahar (brun) pentru caramel
-esenta de vanilie
-o lingurita de pulbere de vanilie(optional)
-esenta de rom
-un pliculet de zahar vanilat (optional)


pentru caramel puteti sa folositi zahar brun, pentru ca da o culoare mai intensa.


puneti zaharul intr-o oala inalta si lasati-l pe foc, sa se topeasca.


in momentul in care s-a topit, luati caramelul de pe foc . nu lasati zaharul topit pe foc prea mult timp, deoarece va capata un gust amar si stricati toata prajitura.
cat timp e lichid caramelul, distributi-l uniform pe peretii vasului si apoi lasati-l sa se raceasca.


intre timp, spargeti ouale intr-un vas.


bateti ouale spuma, apoi adaugati treptat ceasca de zahar, zaharul vanilat.


adaugati laptele si mixati continuu. adaugati esentele, dupa gust.


turnati compozitia in vasul tapetat cu caramel, dupa ce caramelul s-a intarit (incepe sa se auda cum crapa). puneti vasul cu crema intr-o tava umpluta pe jumatate cu apa fierbinte (sau in alt vas mai mare). crema de zahar ars se coace in bain marie (adica pe baie de apa).


incingeti cuptorul la 160 de grade si coaceti crema de zahar ars circa o ora si jumatate (in functie de cat de inalta e oala), pana cand este bine rumenita si bine legata.


apoi lasati-o sa se raceasca bine. dati vasul la frigider cateva ore si serviti-o cand e bine racita. rasturnati crema de zahar ars pe un platou inalt(sa nu se verse siropul).



serviti fiecare felie cu putin sirop de caramel.


si acum o demonstratie in sectiune pentru a se vedea cat de fina este crema:


pofta buna!