Bibilica umpluta cu branza Boursin, kaiser si ciuperci, in sos Sauternes


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete curcan / Retete pui / Feluri principale / Retete frantuzesti / Retete craciun /



5.0 - 24 voturi




una dintre cele mai iubite si festive retete frantuzesti este cea de friptura de bibilica. bibilica este o pasare cu o carne deosebit de gustoasa, orice ati pregati cu ea va fi un succes garantat. dar francezii spun ca e pacat sa folosesti bibilica la altceva decat la fripturi deosebite, cu sosuri fine, din cele mai celebre vinuri. si neaparat sa lasati pasarea intreaga, este mult mai festiva si se preteaza la cele mai ingenioase umpluturi care vor da o aroma deosebita din interior, parfumand divin carnea de bibilica. crusta se realizeaza in etape, este o procedura care necesita rabdare, dar rezultatul este magnific. cine a mancat in franta o mancare autentica frantuzeasca (nu cea pentru turisti, ci in restaurante locale, unde se respecta traditia si savoir faire-ul tipic) stie ca nimic nu se compara cu o friptura frantuzeasca.  
 
reteta de bibilica umpluta cu branza boursin si sos sauternes este considerata una dintre cele mai reusite din larga paleta de retete de bibilica a gastronomiei frantuzesti. sosul din vin sauternes este celebru, acompaniaza mirific aceasta friptura si da un parfum si o suculenta aparte fripturii. este un vin alb licuros, foarte aromat (daca nu gasiti , il puteti inlocui cu alt vin licuros, gen lacrima lui ovidiu).
 
francezii prepara aceasta friptura in timpul sarbatorilor de craciun sau de paste, este o reteta rezervata sarbatorilor si meselor aniversare.
 
si acum, daca v-am starnit curiozitatea (si sper si pofta :) ), sa trecem la reteta.
 
ingredientele:
-o bibilica crescuta organic( cu cat este mai grasa si mai galbena, cu atat este considerata mai buna pentru friptura)  
-o cutie de crema de branza boursin cu verdeata
-kaiser afumat
-100 gr ciuperci
-un pahar de vin sauternes (de calitate superioara)
 
pentru sosul aditional de branza:
-200 ml smantana lichida
-3 linguri cu varf de branza boursin
-o jumatate de lingurita de ierburi de provence uscate
 
pentru garnitura:
- cartofi
- kaiser
- ciuperci (cantitatile difera in functie de cate persoane aveti la masa, orientati-va sa aveti macar 200 gr garnitura de persoana)

 
kaiserul se caleste in propria grasime, cateva minute si se scoate pe o farfurie. o parte din kaiser se pune in umplutura, o parte se pastreaza pentru garnitura.


ciupercile se spala si se curata, se separa palariile de codite. coditele se toaca si se calesc si vor ajunge in compozitia de branza. palariile, pentru ca sunt mai frumoase, se calesc si vor ajunge in garnitura. 



bibilica se spala si se sterge. se pune intr-un vas termorezitent uns cu putin ulei. 


se adauga in compozitie crema de branza boursin. daca nu gasiti aceasta crema de branza, adaugati alta crema de branza cu verdeata. branza boursin este mai ferma, asa cum vedeti in poza. in compozitie puneti jumatate de pachet, restul il pastram pentru crusta si sosul aditional.

se umple bibilica cu umplutura de crema de branza.


se strange bine pielea sa acopere perfect umplutura. 

se stropeste cu vin, se presara sare si condimente (ierburi de provence, piper) pe deasupra. 

vinul de sauternes in actiune:  

un pahar (150 ml se pune in tava, alaturi de 100 ml apa). daca e mare vasul in care faceti friptura, puneti mai mult. se da friptura la cuptor, la 180 grade, pe nivelul 2 de jos. dupa 10 minute, reduceti focul la 160 grade.

cand vedeti ca s-a rumenit putin, scoateti tava si stropiti friptura cu sosul de vin. repetati procedura de stropire la intervale de 10-15 minute, pana cand e frumos rumenita.

acum e aproape gata, trebuie sa realizam crusta de branza. ungeti bibilica rumenita cu un strat generos de crema de branza boursin si presarati ierburi aromatice.  dati iar la cuptor. 

 

cand e rumenita si crusta, scoateti friptura si mai stropiti-o cu sos. puneti iar tava in cuptor, la foc mai mic. in 5 minute este gata. in total, la o bibilica de 1,6 kg, timpul de coacere este de aproximativ 2 ore, pentru ca lucram la temperaturi destul de joase, ca sa se patrunda foarte bine la interior si sa ramana suculenta. testul care va asigura ca e gata este cel prin care intepati carnea in locul unde are grosime maxima (piept, pulpa) si trebuie sa iasa lichid clar, nu cu sange. deasemena pulpa trebuie sa se desprinda foarte usor, fara nici un efort, atunci e perfect facuta. 


cat timp e friptura la cuptor, facem si sosul de branza si garnitura.
pentru sosul de branza: puneti la foc mic smantana lichida, adaugati branza si amestecati pana se dizolva. adaugati ierburi aromatice provensale, gustati de sare si piper. cand e gata, adaugati si o lingura de vin sauternes. lasati sosul la caldura, pana cand serviti.


 pentru garnitura: fierbeti cartofii taiati in felii rotunde in apa cu sare. apoi ii trageti la tigaie cu kaiser cubulete. in final, adaugati si ciupercile calite dinainte.

se serveste friptura calda, nu fierbinte, cu sosul de smantana si garnitura. 


este deosebit de apetisanta. 

pentru a servi umplutura, incizati pieptul pe mijloc (se va strapunge usor osul, fiind foarte bine coapta). 

pentru fiecare portie, aduceti cate un vas ceramic plin de garnitura. puneti si cate o bucatica de friptura (pulpa, piept, ce va place). 


umplutura se pune deasupra fripturii din farfurie, langa se stropeste cu putin sos. 


vinul sauternes ramas de la friptura a stat la rece pana in momentul servirii. acum e momentul sa il aduceti la masa si sa completati acest meniu festiv cu un pahar de sauternes de cea mai buna calitate.

aceasta reteta frantuzeasca ne arata cat de gurmanzi sunt francezii, cat de curajosi in combinatiile culinare si cat de rafinati. este o friptura consistenta, sosul si umplutura sunt destul de calorioase, de aceea nu se serveste decat la ocazii speciale si in cantitati reduse. insa gustul merita tot efortul (dar si pretul ingredientelor :) ), ca doar e masa festiva de sarbatoare si francezilor le place sa se rasfete cu bunatati. 
inchei aici povestea mea despre bibilica umpluta, dorindu-va o excelenta degustare, alaturi de cele mai dragi persoane voua!
bon appétit!