Caviar de vinete


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete vegetariene / Salate / Aperitive / Retete de post / Retete vinete / Retete frantuzesti /



5.0 - 25 voturi







caviar d´ aubergines (salata de vinete frantuzeasca) este un antreu vegetarian desavarsit, elegant, cu arome seducatoare intr-o textura fina si matasoasa. un clasic al bucatariei frantuzesti, plin de rafinament. ca o orice reteta traditionala, sunt foarte multe versiuni, de la cele mai simple pana la cele mai elaborate, atat ca manopera , cat si ca bogatie a ingredientelor. ideea de baza este aceeasi, un piure confit , adica un piure de vinete gatit, asezonat cu condimente parfumate.
reteta pe care am urmat-o a fost prezentata de maestrul chef gordon ramsay, care sustine ca a invatat-o chiar in franta. tehnica de coacere a vinetelor este absolut speciala, concentrand toate aromele provensale in interiorul vinetelor, rezultand ceva cu adevarat minunat. va recomandam maxim!!!

dar sa lasam cuvintele si sa ne apucam de treaba. pregatiti felii de bagheta, pentru ca urmeaza un caviar d´ aubergines absolut divin :)
noi l-am servit pe pat de legume proaspete si am si umplut cateva champignon de paris cu acest caviar de vinete, pentru o cina dietetica si extrem de delicioasa. dar voi puteti sa-l serviti cu paine de calitate sau chiar cu grisine crocante, pentru o adevarata degustare in stil frantuzesc.

daca doriti sa umpleti ciupercute, trebuie sa le fierbeti in apa sarata 10 minute, sau sa le coaceti la 180 de grade.




scurgeti ciupercutele si le lasati sa se raceasca.
intre timp, ne ocupam de vinete. ingredientele sunt urmatoarele: cateva vinete frumoase, o legatura cimbru proaspat, rozmarin, coriandru proaspat (daca nu va place aroma, inlocuiti-l cu patrunjel cu frunza plata), usturoi proaspat, sare, piper negru, ulei de masline extravirgin, putina smantana (francezii folosesc crème fraîche, adica sour creme, smantana acrisoara , fermentata), putin suc de lamaie.


vinetele se sectioneaza pe lungime si se cresteaza in zig-zag.


se taie in 2 un catel de usturoi si se freaca bine fiecare felie de vanata. apoi se introduc in crestaturi diferite plante aromate proaspete: cimbru, rozmarin. daca nu aveti plante aromatice proaspete, folositi din cele uscate.


presarati sare si piper peste vinete, aveti grija sa aveti jumatate de catel de usturoi pe fiecare felie de vanata.



stropiti cu ulei de masline extravirgin.



acum aveti un deja un spectacol de arome. nu va ramane decat sa reformati vinetele, asezand fata in fata cate 2 jumatati si sa le infoliati cu folie de aluminiu.



vinetele infoliate ajung in tava.


cuptorul incins la 200 grade, le coacem 30-50 de minute, functie de cat de mari sunt vinetele. aici trebuie sa va orientati la marimea lor .



scoase din cuptor, le desfacem imediat, cat sunt fierbinti.


imediat scoatem pulpa amestecata cu condimentele , folosind o lingura. va iesi foarte usor, lasand cojile curate.





pulpa vinetelor se toaca marunt din cutit. daca aveti parti lemnoase de condimente, de exemplu ramurele prea groase de cimbru, le indepartati inainte de a toca. altfel, lasati toate ingredientele inaintru si tocati in viteza, cat e totul fierbinte , ca sa se amestece aromele.


puneti putin ulei de masline in tigaie si adaugati vinetele tocate.




se vor gati in propriul suc. adaugati si un strop de suc de lamaie, ca sa isi pastreze culoarea.
daca nu aveti smantana acrisoara, care este densa si fermentata, atunci puteti sa bateti cu mixerul putina smantana lichida, din aceea pentru frisca, doar ca o bateti cu putina sare, nu cu zahar.


cand s-a evaporat sosul si vinetele sunt gatite bine, se adauga putin coriandru tocat fin (noi l-am inlocuit cu patrunjel tocat, pentru ca ni se pare prea puternic coriandrul, dar voi faceti cum va place).


putin piper proaspat si amestecati.



luati de pe foc, lasati putin sa se raceasca si adaugati smantana. cantitatea de smantana este in functie de gust, francezii sunt foarte generosi cu smantana in preparate, dar voi faceti cum va place.


priviti cum se deschid culoare cand amestecati.


inca putin suc proapsat de lamaie (atentie, nu exagerati, ca sa nu iasa exagerat de acrisoara).


si gata , aveti in fata un adevarat masterpiece culinar, sau cum spune gordon ramsay : " something above delicious" (ceva mai presus de delicios)


lasati totul sa se raceasca la temparatura camerei si apoi in frigider, minim cateva ore. este o salata care isi dezvolta aromele in timp, deci o puteti pregati chiar si cu 2-3 zile in avansul servirii, va fi chiar mai buna. optional, la final, decorati cu fulgi de ardei iute uscat.


intr-un bistro frantuzesc o veti gasi servita clasic, cu felii de bagheta sau langa niste grisine crocante si sarate... o nebunie!
dar cand esti la dieta, fie mananci foarte putina pe bagheta, fie uiti de paine si aduci niste canapè din felii de ardei si umpli si cateva ciupercute si te rasfeti fara grija cu aceasta minunatie.


va asigur ca si aceste ciupercute umplute au fost delicioase.
pofta buna!