Cotlet de porc in crusta de mustar cu tarhon si cascaval topit


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Feluri principale / Top fantezie / Retete de porc / Retete frantuzesti / Retete craciun / Retete la cuptor /



5.0 - 24 voturi

cotletele de porc sunt absolut delicioase daca sunt preparate bine. si pentru ca nu au multa grasime, este ideal sa fie gatite la tigaie, cu o crusta rumenita si apetisanta, pastrand interiorul fraged si suculent. daca sunteti experti ai grill-ului, sigur ca va puteti aventura sa le puneti si pe gratarul cu carbuni, dar este nevoie de iscusinta si pricepere, pentru ca nu va ajuta deloc faptul ca nu are grasime. de aceea, gatitul la tigaie este mai permisiv si va ofera mai multe satisfactii.
 
pentru ca este o carne de porc totusi, chiar si fara grasime, este bine sa o condimentati cu simt de raspundere, ca sa ajutati digestia ei, ca sa nu mai vorbim de aroma finala a fripturii. mustarul este un condiment foarte valoros, care fragezeste friptura si va ajuta sa o digerati rapid, fara risc de ingrasare (asta daca folositi un mustar adevarat, natural, preparat dupa metode stravechi, din boabe de mustar, sare, otet, fara toate chimicalele moderne). bine, faza cu riscul de ingrasare redus este valabila daca va si limitati portia  si nu aduceti o garnitura de cartofi prajiti langa :)
 
aceasta reteta este de inspiratie frantuzeasca, locul unde oamenii consuma extrem de mult mustar de dijon, peste fripturi, in sosuri de salate, in sandwichuri, peste cartofi, in gratin de legume, aproape peste tot :). am folosit si cascaval frantuzesc, emmental, dar merge foarte bine si cu cascaval romanesc.
 
fripturile se condimenteaza cu piper, boia iute si putin cimbru uscat. tigaia se unge cu ulei de masline si se pune pe foc mare. se rumenesc fripturile pe ambele parti, apoi se reduce focul si se lasa sa se patrunda carnea.

cand sunt aproape gata, se ung cu mustar amestecat cu tarhon proaspat tocat fin (sau uscat) si se acopera cu felii subtiri de cascaval. daca nu va place mustarul, puteti sa folositi pesto genovese in loc. la fel, daca nu va place tarhonul, nu il folositi, inlocuiti-l cu alta planta aromatica preferata. totusi, porcul merge bine cu tarhon.

cand cascavalul este topit, sunt gata. excelenta, suculenta, aromata, picanta, iar cascavalul topit de deasupra este foarte delicios.


pentru ca deja avem destul de multe calorii din friptura, va sugerez sa serviti cu o salata, in loc de piure de cartofi. stiu, ceva mai neobisnuit pentru unii, dar incercati o salata din spanac tanar crud, cu jumatati de nuci proaspete, dressing frantuzesc (vinegreta cu mustar de dijon) si veti vedea ca de fapt este foarte buna si merge excelent cu friptura de porc. despre cat de sanatoasa este, cred ca nu mai este cazul sa vorbesc, deoarece continutul o recomanda deja :) 

pofta buna!