urmatoarea reteta aduce un pic de parfum asiatic binecunoscutului cotlet de porc. kaki sau persimmon japonez este un fruct de origine asiatica (cei mai mari producatori sunt china, japonia si koreea), care se coace la sfarsitul toamnei, precum citricele. cu o aroma dulce-usor acrisoara, parfumat si o pulpa extrem de fina si delicata, kaki merita un plus de atentie din partea noastra, mai ales ca este si foarte sanatos.
cotletul de porc nu este o carne prea suculenta, neavand grasime aproape deloc, asa ca se preteaza la combinatii cu diferite sosuri, care sa il aromatizeze , dar si sa ii dea un plus de fragezime.
respectand originile asiatice ale fructului kaki (desi cele cumparate de mine erau produse in italia, pentru ca acum multe tari produc aceste delicioase fructe), am realizat o marinata parfumata, cu note elegante de citrice si ghimbir. vom crea o marinata speciala, care va inveli ca o crusta aurie cotletul de porc, oferindu-i stralucire, aroma si personalitate.
auriul era o culoare imperiala in china antica, doar suveranii avand dreptul sa o poarte, deoarece era codul de onoare, faima si distinctie. plecand de la aceasta simbolistica, vom realiza o friptura de porc in mantie aurie de kaki, fructul zeitatilor, simbolul fericirii si al longevitatii.
pe cat e de speciala aceasta reteta, pe atat e de interesant gustul, n-o sa regretati daca o incercati.
totusi, trebuie sa alegeti fructe foarte moi, bine coapte, care au pulpa gelatinoasa deja, pentru ca altfel fructul e astringent si neplacut la gust (datorita concentratiei mari de tanin).
citronelle este o planta aromatica de origine thailandeza, dar care participa cu placere la desavarsirea crustei regale a fericitului cotlet de porc.
ingrediente:
-2 cotlete de porc
-3 fructe kaki
-o lamaie
-1-2 tije de citronelle
-pudra de scortisoara sau amestec de condimente "5 arome"
-ulei de arahide
-o bucata de ghimbir proaspat cat o nuca
indepartati frunzele exterioare vestejite si tocati fin tija de citronelle.
spalati fructele de kaki, taiati-le in jumatati si scoateti pulpa cu o lingura. coaja se arunca.
repetati operatiunea pentru 2 fructe.
pasati cu o furculita, pana obtineti un piureu auriu.
adaugati o lingurita de ghimbir razuit. presarati un varf de cutit de piper de cayenne (optional, daca vreti mai iute), o jumatate de lingurita de scortisoara , adaugati 2 lingurite de citronelle macinat.
amestecati bine, adaugati sucul de la o jumatate de lamaie.
presarati putina sare si piper.
ungeti o tava cu putin ulei de arahide, puneti fripturile de porc sarate si piperate usor. acoperiti-le cu marinata de kaki.
deja arata regal. presarati citronelle peste cotlete. daca vreti un strop de iuteala, adaugati cativa fulgi de chili uscati.
puneti putina apa in tava, acoperiti cu folie si dati la cuptor. se coace la 180 de grade, 40 de minute, apoi se scoate folia si se mai lasa 10 minute sa se rumeneasca putin.
cam asa arata imperialele cotlete de porc:
din pulpa unui fruct de kaki ,amestecata cu putin sos din tava , facem un piure de kaki. le fierbem pana cand se leaga bine.
cotletul imperial de porc se serveste pe pat de piure de kaki.
langa friptura suverana sta o jumatate de fruct proaspat de kaki, facand vant stapanului cu un evantai de citronelle :)
este foarte deosebita. carnea capata un gust aparte, iar crusta este delicioasa.
se savureaza cu bucati de kaki proaspat, pentru a sublinia nota de baza si a completa imaginea aurie a acestui preparat inspirat din istoria chinei antice.
pofta buna!