creme brulee este un elegant desert frantuzesc, foarte chic si oricand la moda. crema fina si onctuoasa de vanilie este acompaniata contrastant de un strat de caramel dur, care se realizeaza chiar inainte de servire.
evident ca exista o intreaga disputa intre englezi si francezi asupra originii acestui desert. englezii o numesc "burnt cream" sau "trinity cream", avand si ei bineinteles o versiune a acestui desert. chiar si spaniolii afirma ca ei au fost cei au creat-o prima oara("crema catalana" sau "crema de saint joseph"), dar reteta lor nu prevede fierberea in bain marie, pe cand la "creme brulee" e obligatorie.
creme brulee, in varianta frantuzeasca, se aromatizeaza cu vanilie, coaja de lamaie, lichioruri, ciocolata, cafea, etc.
eu am reteta aceasta recomandata de producatorii francezi de seturi de creme brulee.
am facut unele mici modificari, ca sa fie mai dietetica, dar o sa precizez si varianta clasica. oricum rezultatul a fost exceptional: cea mai fina si mai cremoasa creme brulee pe care am mancat-o vreodata!
ingrediente:
-420 ml smantana grasa "double creme"
-4 galbenusuri de ou
-70 gr zahar
-arome
eu am schimbat putin reteta, pentru ca am vrut sa fie mai dietetica(si mai multa):
-400 ml smantana lichida 25% grasime
-300 ml lapte 0% grasime
-8 oua intregi
-esenta de vanilie
-coaja rasa de portocala
-un batonas de vanilie
-150 gr de fructoza
-si putin zahar brun pentru caramelizarea finala
se amesteca laptele cu smantana si se pune la fiert. se taie batonul de vanilie in 2 pe lungime, se scot semintele si se adauga in lapte. tija de vanilie se fierbe si ea in lapte. la sfarsit se poate scoate, sau adauga sub forma de cubulete (dupa preferinte).
se sparg ouale si se bat bine cu fructoza.
dupa ce a dat compozitia de smantana in fiert, se reduce focul la minim. se adauga cate putin din compozitia de smantana in cea de oua, amestecand mereu, pana cand aceasta devine fierbinte.
apoi se toarna compozitia de oua calda peste vasul in care fierbe smantana cu laptele, amestecand mereu.
se mentine aceasta compozitie la focul cel mai mic, amestecand continuu, pana cand se leaga putin (ca o smantana subtire).
intre timp se incinge cuptorul la 140 de grade celsius.
se toarna compozitia in forme speciale termorezistente, care se aseaza intr-o tava inalta umpluta pana la jumatate cu apa fierbinte.
se coc cca. 30 de minute, pana cand prind o crusta, dar compozitia e inca mobila cand miscam forma.
se scot vasele din tava si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi la frigider pana sunt foarte reci (cam 2 ore).
apoi se scot si se caramelizeaza. pentru aceasta procedura aveti nevoie de o torta cu gaz. se pune zaharul in strat fin peste crema intarita si se arde efectiv la flacara.
daca nu aveti acest "bruleur", atunci faceti un caramel clasic prin topirea zaharului si turnati-l peste forme. e delicios si asa.
se pot decora cu felii de portocala sau scortisoara.
sunt foarte bune cu orice topping.
varianta natur, inainte de caramelizare:
pofta buna!