un desert foarte cunoscut si apreciat la romani, cremsnitul este un deliciu incontestabil.
crema de vanilie si lapte este foarte fina si apetisanta.
ingrediente:
-un pachet foi de cremsnit
-1 litru de lapte
-o ceasca de zahar (250 gr)
-4 oua
-100 gr amidon de porumb
-50 gr unt
-2 pliculete zahar vanilat sau 1 fiola esenta de vanilie
-optional: coaja rasa de lamaie sau portocala
-optional: 250-500 gr frisca
crema se prepara astfel: se bat ouale cu zaharul pana la omogenizare, se adauga laptele si amidonul, se mixeaza bine totul si apoi se pune compozitia la fiert, la foc mediu, intr-o oala antiaderenta (de preferat).se amesteca incontinuu. cand incepe sa fiarba, se reduce focul. se fierbe la foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa ca o budinca, aproximativ 15 minute. untul si aromele se adauga in crema, la final. cand e gata, se lasa sa se raceasca bine.
optional, se poate amesteca aceasta budinca cu 500 gr de frisca, pentru o crema mai spumoasa.
foile de cremsnit se taie in patrate , pentru a fi mai usor de portionat.
se aseaza un strat de foi in tava, apoi se adauga crema racita.
se adauga inca o foaie deasupra cremei.
se lasa la rece prajitura, cateva ore, ideal peste noapte.
inainte de servire, se pudreaza cu zahar.
se serveste simplu, sau cu fructe.
pofta buna!