bucataria portugheza este una dintre cele mai interesante din lume, plina de culoare , mirodenii si savoare. este o adevarata placere sa gatesti in stil portughez si ,una si mai mare, sa le degusti, desigur.
nu este deloc complicat, tot ce va trebuie este sa aveti ingrediente cat mai proaspete si condimente cat mai de calitate. vinul de porto ii da un gust aparte sosului, iar carnatul chorizo picant desavarseste acest preparat.
este o reteta rustica, populara, deci vom experimenta bunul gust fara fite, in adevaratul spirit iberic.
ingrediente:
-o bucata mare de muschi de vita (groasa de 3 cm, aprox. 800 gr)
-un pahar de vin rosu sec, robust
-un pahar de vin de porto
-ulei de masline
-boabe de piper (multicolor sau negru)
-o lingura de unt
-cativa catei de usturoi
-cimbru proaspat
-o frunza de dafin
-o lingurita de miere
-100 ml passata de rosii
-2 carnati chorizo picanti
-cativa cartofi
-sare
macinati piperul si sarea pe o farfurie lata.
spalati carnea, taiati-o in 2 bucati, si condimentati-le cu sarea si piperul din farfurie.
presarati si cimbru si lasati-le 10 minute sa stea cu condimentele.
incingeti o lingura de ulei de masline cu una de unt. adaugati frunza de dafin, usturoiul feliat si amestecati putin sa se aromatizeze uleiul.
apoi adaugati bucatile de carne.
prajiti-le circa 3 minute pe fiecare parte, sa se rumeasca frumos.
cand sunt colorate usor, adaugati vinul rosu. lasati focul la maxim, sa se evapore repede alcoolul.
apoi adaugati vinul de porto.
daca vreti sa iasa totul foarte picant, adaugati si putin sos tabasco (optional).
in final, adaugati rosiile pasate, reduceti focul.
ca sa taiati aciditatea sosului, adaugati o lingurita mica de miere.
scoateti carnea si puneti-o intr-un vas de cuptor. carnea trebuie sa fie moale, mediu facuta.
reduceti sosul pana se ingroasa, continuind fierberea la foc mediu.
turnati apoi sosul peste carne, adaugati bucatile de chorizo si dati la cuptor la 160 de grade pentru 10 minute maxim.
este gata cand se rumenesc usor feliile de chorizo.
se serveste cu garnitura de cartofi. si mult vin rosu!
cand serviti, inlocuiti frunza de dafin rumenita cu una proaspata.
delicios, picant si foarte aromat.
pofta buna!