iarna este sezonul gratinurilor, deoarece sunt retete mai consistente si care se preteaza foarte bine pentru necesitatile calorice putin mai crescute din sezonul rece. francezii iubesc branza si de aceea sunt mari maestri in prepararea diferitelor retete cu branza.
aceasta reteta este deosebit de apreciata in zona alpilor elvetieni si francezi, deoarece combina cele mai iubite ingrediente de iarna : cartofii, jambonul si cardonul (este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina, dar la gust seamana cu anghinarea).
in general, gratinul se serveste la cina, in portii mici, asortat cu o salata verde. un pahar de vin alb este mereu binevenit langa acest gratin, iar francezii nu se sfiesc deloc daca vine vorba de vin.
daca nu gasiti cardon, puteti face reteta doar cu celelalte ingrediente.
ingrediente:
-400 gr cardon taiat bucatele
-4 cartofi
-200 gr jambon afumat
-unt
-smantana lichida
-branza gruyere sau emmental ( sau cascaval)
se fierbe cardonul in apa cu sare.
se curata si se feliaza cartofii.
se adauga in apa in care fierbe cardonul si se lasa sa fiarba impreuna 20 de minute, pana se patrund usor cu furculita. se scurg legumele si se lasa sa se racoreasca.
puteti sa fierbeti cartofii separat, in coaja, si apoi sa-i curatati si sa-i feliati. alegeti varianta care va convine.
se prajeste jambonul taiat feliute.
se unge cu unt un vas de ceramica pt cuptor. se adauga feliile de cartofi, bucatele de cardon si jambonul prajit. se amesteca bine si se acopera cu cateva felii foarte subtiri de unt.
adaugati piper, dupa gust. adaugati cateva linguri de smantana lichida.
presarati deasupra cascavalul taiat cubulete sau ras cu razuitoarea mare.
se da la cuptor la 180 de grade celsius pana se rumeneste, aproximativ 15 minute.
se serveste imediat, cu vin rece si salata verde.
cardonul are o aroma foarte interesanta de anghinare si o textura usor crocanta, este foarte placut la degustare.
pofta buna!