Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Gratin delicios de cartofi, jambon si cardon


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete elvetiene / Retete cartofi / Feluri principale / Retete frantuzesti / Retete craciun / Retete la cuptor /
5.0 - 24 voturi









Iarna este sezonul gratinurilor, deoarece sunt retete mai consistente si care se preteaza foarte bine pentru necesitatile calorice putin mai crescute din sezonul rece. Francezii iubesc branza si de aceea sunt mari maestri in prepararea diferitelor retete cu branza.
Aceasta reteta este deosebit de apreciata in zona Alpilor elvetieni si francezi, deoarece combina cele mai iubite ingrediente de iarna : cartofii, jambonul si cardonul (este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina, dar la gust seamana cu anghinarea).

In general, gratinul se serveste la cina, in portii mici, asortat cu o salata verde. Un pahar de vin alb este mereu binevenit langa acest gratin, iar francezii nu se sfiesc deloc daca vine vorba de vin.
Daca nu gasiti cardon, puteti face reteta doar cu celelalte ingrediente.

Ingrediente:
-400 gr cardon taiat bucatele
-4 cartofi
-200 gr jambon afumat
-unt
-smantana lichida
-branza Gruyere sau Emmental ( sau cascaval)
Se fierbe cardonul in apa cu sare.


Se curata si se feliaza cartofii.


Se adauga in apa in care fierbe cardonul si se lasa sa fiarba impreuna 20 de minute, pana se patrund usor cu furculita. Se scurg legumele si se lasa sa se racoreasca.
Puteti sa fierbeti cartofii separat, in coaja, si apoi sa-i curatati si sa-i feliati. Alegeti varianta care va convine.


Se prajeste jambonul taiat feliute.


Se unge cu unt un vas de ceramica pt cuptor. Se adauga feliile de cartofi, bucatele de cardon si jambonul prajit. Se amesteca bine si se acopera cu cateva felii foarte subtiri de unt.


Adaugati piper, dupa gust. Adaugati cateva linguri de smantana lichida.


Presarati deasupra cascavalul taiat cubulete sau ras cu razuitoarea mare.


Se da la cuptor la 180 de grade Celsius pana se rumeneste, aproximativ 15 minute.


Se serveste imediat, cu vin rece si salata verde.


Cardonul are o aroma foarte interesanta de anghinare si o textura usor crocanta, este foarte placut la degustare.
Pofta buna!





Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Curcan in sos picant
Curcan in sos picant
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Cartofi umpluti cu ciuperci si ardei
Cartofi umpluti cu ciuperci si arde...

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro