Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Lasagna


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete italiene / Retete vita / Feluri principale / Paste /
5.0 - 24 voturi










 
Originare din Emilia Romagna, o provincie nordica a Italiei, aceste foi de paste au cucerit intreaga lume, fiind folosite pentru a realiza binecunoscuta "Lasagna". Gustul de spanac din paste este delicat si se combina perfect cu reteta traditionala de lasagna, preparata cu sos Bechamel si sos Bolognese. Daca nu va place spanacul, puteti folosi foi simple de lasagna, reteta fiind oricum foarte gustoasa.
Intrucat este o reteta elaborata, care necesita 2 sosuri facute in casa si o modalitate specifica de montare, voi incerca sa explic pas cu pas(in poze) cum am facut, ca sa fie mai usor, mai ales daca e prima oara cand incercati lasagna. Sigur o sa va indragostiti de gustul ei!

Ingrediente:
-foi de lasagna (eu am folosit mereu Barilla si a iesit mereu ca in Italia)
-100 gr parmezan ras (eu folosesc mai mult cascaval-cam 300 gr la o tava mare, parmezan nu am mereu)
-mozzarella pentru toppingul final(optional, dar eu pun mereu)
-ulei de masline
Pt sosul Bolognese:
-500 gr carne tocata de vita
-o ceapa
-un morcov
-o telina mica (eu am pus 1/2 dintr-una mare)
-o cutie de rosii pasate
-un pahar de vin (reteta originala e cu vin rosu, eu am avut alb)
Pt sosul Bechamel:
-800 ml lapte
-50 gr unt
-2 linguri cu varf de faina sau 4 linguri de maizena


Incepem cu sosul Bolognese pentru ca dureaza mai mult pana e gata. Tocati ceapa, morcovul si telina si caliti-le in 2-3 linguri de ulei de masline.



Cand sunt patrunse, adaugati carnea tocata, condimentati cu sare si piper , amestecati si lasati si carnea sa se rumeneasca.



Cand e aproape facuta carnea, turnati vinul.



Apoi mai puneti o jumatate de pahar de apa si lasati sa fiarba cu capac la foc mic. Dupa 20 de minute, adaugati sosul de rosii, cimbru si dafin si mai continuati sa fierbeti.


Sosul e gata dupa inca 10 minute, cand a scazut destul, dar inca trebuie sa ramana destul lichid (sa inmoaie foile de lasagna).


Acum ne apucam de realizarea unui Bechamel foarte fin. Si eu am avut mari emotii la inceput, ca poate n-o sa iasa bine, dar acum il fac chiar si "din ochi", deci nu va temeti daca sunteti incepatoare.
Eu am folosit 800 ml lapte pe care l-am incalzit foarte bine inainte, 4 linguri de maizena (e o pudra de faina de porumb, dar se poate inlocui cu 2-3 linguri de faina alba clasica), 50 gr unt (eu am folosit degresat, merge orice unt), sare si nucsoara.


Incingeti o tigaie si topiti untul.


 
Peste untul topit, puneti faina sau maizena si amestecati repede, luand tigaia de pe foc.


Se fac niste cocoloase mari de unt cu faina.



Acum adaugati cate putin lapte foarte cald, amestecand mereu, sa se desfaca bine cocoloasele (trebuie sa aveti rabdare, sa omogenizati bine).


Dupa ce ati pus mai mult de jumatate din cantitatea de lapte, puteti continua procedura la foc mic. Adaugati laptele, cate un polonic, pana se termina toata cantitatea. Acum continuati sa amestecati, la foc mic, pana cand da in fiert si se ingroasa bine. In final trebuie sa fie ca o smantana medie.
Cand e gata, opriti focul si potriviti de sare si nucsoara.
Acum suntem aproape gata, ce a fost greu a trecut.
Montam lasagna. Incepem prin a unge cu unt o tava.


Pe fundul tavii punem 2-3 polonice de sos Bechamel (ca sa inmoaie primul strat de foi). Apoi un strat de foi. Daca e nevoie, rupeti o foaie pentru a completa marginile tavii(asta in caz ca nu vi se potriveste suprafata tavii cu nr de foi optim).



Peste foi, un strat sos Bolognese, peste care raspanditi 2 polonice de sos Bechamel.


Presarati parmezan (sau cascaval).


Repetam:foi, acoperite de sos Bolognese, apoi sos Bechamel, cascaval ras. Pana terminam sosurile. In final acoperim cu un strat de foi, ca la placinta.


Peste ultimul strat, eu pun putin sos simplu de rosii pasate(ca sa fiu sigura ca se inmoaie), parmezan ras si felii de mozzarella.


Dati la cuptorul incins la 200 de grade. In aprox 20 de minute e gata (se rumeneste deasupra). Acesta e timpul recomandat de coacere, dar eu va zic cum mi-a reusit cel mai bine lasagna. Am lasat vreo 10 minute la 200 de grade, apoi am redus la 180, am mai copt 20 de minute (pana se rumeneste bine) si am oprit focul. Am scos tava, am acoperit-o cu un prosop curat, umezit si bine stors si am reintrodus-o in cuptorul oprit, dar inca fierbinte, pentru 10-15 minute. Iese foarte buna asa, sigur se inmoaie si ultimul strat, datorita vaporilor.



Va recomand sa taiati lasagna dupa cca 20 de minute de la terminarea coacerii, ca sa reabsoarba sosurile si sa fie usor de sectionat.



Cand serviti, presarati condimente proaspat macinate peste lasagna si farfurie.


Pofta buna!




Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Carpaccio de ciuperci
Carpaccio de ciuperci
Snack vegetarian
Snack vegetarian
Curcan in sos picant
Curcan in sos picant

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro