Oeuf cocotte (Oua in caserola)


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Feluri principale / Retete frantuzesti / Retete la cuptor /



5.0 - 24 voturi




oeuf cocotte este o reteta de origine frantuzeasca, foarte eleganta ca prezentare si foarte apetisanta. este ideala pentru un mic dejun intr-o zi mai friguroasa, cand aveti nevoie de mai multe calorii sau la un pranz, alaturi de cateva felii de bagheta si o salata. gustul acestor oua este foarte delicios, pentru ca se imbogateste cu parfumul celorlalte ingrediente folosite.
 
reteta este foarte simplu de pregatit si rezultatul este de efect, prezentarea oualelor intr-o caserola individuala fiind foarte aspectuoasa.
sunt foarte multe variante de oeuf cocotte, cu jambon, cu legume, cu branza, dar principalul element comun este smantana lichida in care se vor gati ouale. 
 
varianta aleasa de noi este cea cu sunca (piept) afumata de curcan, crema de branza cu verdeturi si piper, smantana lichida si putina branza pe deasupra (emmental sau mozzarella, cascaval, ce doriti).
 
se unge cu unt si se acopera vasul de gratin cu felii de sunca de curcan. fiind mici caserolele, au fost necesare cate 2 felii de jambon afumat de curcan. in interior se pun cate 2-3 linguri de smantana lichida si o lingurita cu varf de crema de branza cu verdeturi si piper. 

se pregateste cate un vas pentru fiecare persoana. 

in fiecare vas se sparge cate un ou (sau doua, daca doriti mai consistent).  peste oua, se presara sare si condimente (ierburi aromatice uscate si macinate, un praf de piper, de boia pentru culoare).


se coc la cuptor, la 180-200 grade, pana cand oul ajunge la nivelul de coacere dorit. apoi se scot, se presara putina branza razuita, un sortiment care se topeste si se mai introduc 1 minut la cuptor, pana se topeste branza. 


se servesc cu o salata si cateva felii de paine rustica. 

se pun capacele peste fiecare caserola, pentru a pastra preparatul cald pana cand este servit, dar si pentru a crea senzatia de surpriza in momentul prezentarii lor. 

salata se prepara dupa gust si preferintele personale, cele mai des folosite sunt salatele cu diverse frunze verzi, cu dressing de mustar. eu am optat pentru o salata de rosii cu busuioc proaspat, cubulete de branza si ceapa ciorii tocata fin (un fel de ceapa verde foarte subtire, foarte populara in bucataria frantuzeasca). 

ouale le-am gatit mediu, adica moi-cleioase la mijloc, dupa cum se vede in sectiune: 

ouale preparate in acest fel au un gust deosebit, imprumuta toate aromele celorlalte ingrediente, gustul de afumatura si parfumul cremei de branza cu ierburi. sunt mai mult decat delicioase, merita incercate! 


pofta buna!