orezul brun este foarte sanatos si hranitor, de aceea este bine sa-l introducem cat mai des in dieta. prepararea orezului brun este simpla si rapida, iar combinatia cu legume proaspete il face si mai delicios.
reteta e simpla, cu ingrediente putine, iar, in final, veti avea un orez nelipicios, cu boabele separate, colorat si aromat.
caliti intr-o tigaie antiaderenta (sau un wok) legumele tocate (o ceapa, un morcov, o tulpina de telina). folositi doar 2 linguri de ulei de masline. presarati sare peste ele (ajuta procesul de calire).
dupa 3 minute, adaugati doi dovlecei tocati.
spalati 250 gr de orez in mai multe ape. apoi caliti orezul cu legumele timp de un minut. presarati sare si piper. adaugati 2 cani de apa fiarta, reduceti focul si lasati sa fiarba pana cand se evapora tot sosul (cam 10 minute).
cu 2-3 minute inainte sa fie gata orezul, adaugati un ardei tocat cubulete si putin ardei iute.
dupa ce au trecut cele 10 minute, gustati un bob de orez. trebuie sa fie aproape facut , adica "al dente". daca vi se pare prea tare, mai adaugati putina apa (o jumatate de polonic) si lasati sa mai fiarba 2-3 minute.
puneti un capac peste tigaie si opriti focul. lasati asa 5-10 minute. orezul se definiteaza prin fierbera la aburi. aceasta metoda combinata (fierbere pana la stadiul de "al dente" + "fierbere la aburi") va conduce catre un rezultat final de succes. orezul va fi bine facut, dar bobul nu se va rupe, va fi nelipicios si veti putea savura bob cu bob acest preparat. senzatia gustativa este mult mai placuta decat in cazul unui pilaf , iar modul de preparare este infinit mai sanatos asa, decat sa-l fierbeti pana se dezintegreaza.
se decoreaza cu verdeturi tocate sau rosii cherry proaspete.
pentru cei ce nu vor un meniu strict vegetarian, puteti sa le oferiti acest orez ca garnitura pe langa o friptura.
pofta buna!