Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Piept de rata cu salsa picanta de caise


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete rata / Feluri principale / Top fantezie / Retete cu fructe / Sosuri / Retete frantuzesti / Retete craciun /
5.0 - 24 voturi










Friptura de rata este intotdeauna o friptura speciala. Carnea roz si frageda a pieptului de rata se potriveste cu cele mai extravagante combinatii, deci, cand gatiti rata este cel mai bun moment "to go wild" :).
 
Rata se serveste cu sosuri pe baza de fructe, cu note dulci-aromate, stropite cu vinuri sau lichioruri. La masa, este bine sa aveti un vin rosé rece alaturi de aceasta friptura.
 
Reteta care urmeaza este o reteta fusion, adica preia elemente specifice unei bucatarii si le incorporeaza in tehnica alteia. Am dorit o reteta originala, putin mai indrazneata, care sa va provoace simturile (si speram sa le si fascineze ;) ). Am ales o tema curajoasa: piept de rata in stil frantuzesc, cu caise proaspete si accente picante. Daca au aparut caisele in poveste, am stiut imediat ca vreau sa fac o salsa proaspata, cu pulpa de caisa proaspata, zemoasa si parfumata. O parte din salsa va marina friptura, iar cealalta se va servi separat, ca sos la friptura. Si asa a inceput totul ...

Pieptul de rata inainte de a ajunge vedeta :) 

Ingredientul cheie : caisele. 

Pe rand, se aliniaza si celelalte ingrediente care vor contribui la savoarea finala: sos dulce-picant thailandez, otet balsamic de zmeura (frantuzesc), piper, usturoi granulat. 

Va spun de pe acum ca avem 2 ingrediente surpriza: mierea si busuiocul citron. Acestea vor interveni in momente esentiale ale retetei, pentru a desavarsi magia.

Incepem prin prepararea sosului de caise. Amestecam 2 linguri sos thailandez cu 2 linguri de otet balsamic de zmeura. Adaugam un praf de piper si un praf de usturoi pulbere. 


Scoateti pulpa caisei cu o lingura, striviti-o si  adaugati-o in sos.

Amestecati si gata sosul. 

Carnea se spala, se sterge si se incizeaza pe partea cu pielita. Pentru ca avem o marinata care vrem sa patrunda cat mai bine, facem incizii in toata pielita si patrundem si putin (jumatate de cm) in carne. Presaram sare (am folosit sare roz de Himalya) si piper peste pieptul de rata si il masam bine. 

Impartim sosul de caise in doua portii, una o punem la frigider, iar cealalta serveste ca marinata. 


Ungem carnea cu marinata peste tot, avand grija sa insistam si la nivelul crestaturilor .


 


Este gata.O lasam la marinat 30 de minute la temperatura camerei sau cateva ore la frigider, cum doriti. Daca o introduceti la frigider, aveti grija sa o scoateti cu o ora inainte de gatire, pentru a fi la temperatura camerei cand o puneti pe tigaie (altfel se produce soc termic si nu mai este la fel de frageda).



Pentru garnitura, pregatiti cateva caise, le spalati, taiati in jumatati si scoateti samburele.  

Incingeti o tigaie si puneti foarte putin ulei de masline. Puneti pieptul de rata cu pielea in jos.

Se lasa la foc mediu spre mare 2-3 minute, apoi se intoarce. In acest timp , nu intepati si nu apasati friptura. Nu faceti nimic.

Dupa ce o intoarceti, reduceti focul spre mediu si o mai lasati inca 3-4 minute, cu capac.. Cand apasati cu degetul pe ea, trebuie sa fie moale, sa nu se intareasca. Daca vi se pare ca mai trebuie rumenita, o mai intoarceti un minut pe partea cu pielita.  

Atentie mare sa nu se arda prea tare, pentru ca marinata are tedinta sa se caramelizeze la temperaturi asa mari. Cand sunteti aproape de final, ungeti crusta cu o lingura de miere. Mierea se va topi si va adauga o nota de dulceata si finete. 

Timpul total de gatire nu trebuie sa depaseasca 8 minute, pentru o coacere medie, adica sa ramana roz la mijloc. 

Se scoate pe o farfurie incalzita si se lasa sa stea 5 minute, pana o taiati. In acest timp, sucurile reintra in fibre si friptura va fi foarte frageda si suculenta. 

Cat timp friptura se odihneste, pregatiti garnitura. Scurgeti toata grasimea din tigaie si adaugati caisele. 

Un minut pe fiecare parte, cat sa prinda culoare. 

Punctul culminant, taiem pieptul de rata, urmarind inciziile anterioare. Vedeti cat este de frageda si roz la mijloc.

Scoatem si sosul de caise pe care l-am pastrat pentru servire.


Asezam cateva felii de rata pe farfurie, cateva jumatati de caisa. 

Ungem crusta pieptului de rata cu sos proaspat de caisa, la fel si jumatatile de caise. Cateva picaturi pe farfurie.

Este momentul pentru ultimul ingrediente cheie: busuiocul citron. Decoram cu cateva varfuri de busuioc citron, pentru a accentua cromatic farfuria, dar si pentru un plus de savoare si parfum.
Este ceva superb, putin dulce, putin acrisor, cu parfum ametitor, fraged, fierbinte, iute...o adevarata provocare pentru papilele celor care degusta :) 


Totul este gata, desfaceti vinul si regalati-va papilele!
Pofta buna!





Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Curcan in sos picant
Curcan in sos picant
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Cartofi umpluti cu ciuperci si ardei
Cartofi umpluti cu ciuperci si arde...

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro