friptura de rata este intotdeauna o friptura speciala. carnea roz si frageda a pieptului de rata se potriveste cu cele mai extravagante combinatii, deci, cand gatiti rata este cel mai bun moment "to go wild" :).
rata se serveste cu sosuri pe baza de fructe, cu note dulci-aromate, stropite cu vinuri sau lichioruri. la masa, este bine sa aveti un vin rosé rece alaturi de aceasta friptura.
reteta care urmeaza este o reteta fusion, adica preia elemente specifice unei bucatarii si le incorporeaza in tehnica alteia. am dorit o reteta originala, putin mai indrazneata, care sa va provoace simturile (si speram sa le si fascineze ;) ). am ales o tema curajoasa: piept de rata in stil frantuzesc, cu caise proaspete si accente picante. daca au aparut caisele in poveste, am stiut imediat ca vreau sa fac o salsa proaspata, cu pulpa de caisa proaspata, zemoasa si parfumata. o parte din salsa va marina friptura, iar cealalta se va servi separat, ca sos la friptura. si asa a inceput totul ...
pieptul de rata inainte de a ajunge vedeta :)
ingredientul cheie : caisele.
pe rand, se aliniaza si celelalte ingrediente care vor contribui la savoarea finala: sos dulce-picant thailandez, otet balsamic de zmeura (frantuzesc), piper, usturoi granulat.
va spun de pe acum ca avem 2 ingrediente surpriza: mierea si busuiocul citron. acestea vor interveni in momente esentiale ale retetei, pentru a desavarsi magia.
incepem prin prepararea sosului de caise. amestecam 2 linguri sos thailandez cu 2 linguri de otet balsamic de zmeura. adaugam un praf de piper si un praf de usturoi pulbere.
scoateti pulpa caisei cu o lingura, striviti-o si adaugati-o in sos.
amestecati si gata sosul.
carnea se spala, se sterge si se incizeaza pe partea cu pielita. pentru ca avem o marinata care vrem sa patrunda cat mai bine, facem incizii in toata pielita si patrundem si putin (jumatate de cm) in carne. presaram sare (am folosit sare roz de himalya) si piper peste pieptul de rata si il masam bine.
impartim sosul de caise in doua portii, una o punem la frigider, iar cealalta serveste ca marinata.
ungem carnea cu marinata peste tot, avand grija sa insistam si la nivelul crestaturilor .
este gata.o lasam la marinat 30 de minute la temperatura camerei sau cateva ore la frigider, cum doriti. daca o introduceti la frigider, aveti grija sa o scoateti cu o ora inainte de gatire, pentru a fi la temperatura camerei cand o puneti pe tigaie (altfel se produce soc termic si nu mai este la fel de frageda).
pentru garnitura, pregatiti cateva caise, le spalati, taiati in jumatati si scoateti samburele.
incingeti o tigaie si puneti foarte putin ulei de masline. puneti pieptul de rata cu pielea in jos.
se lasa la foc mediu spre mare 2-3 minute, apoi se intoarce. in acest timp , nu intepati si nu apasati friptura. nu faceti nimic.
dupa ce o intoarceti, reduceti focul spre mediu si o mai lasati inca 3-4 minute, cu capac.. cand apasati cu degetul pe ea, trebuie sa fie moale, sa nu se intareasca. daca vi se pare ca mai trebuie rumenita, o mai intoarceti un minut pe partea cu pielita.
atentie mare sa nu se arda prea tare, pentru ca marinata are tedinta sa se caramelizeze la temperaturi asa mari. cand sunteti aproape de final, ungeti crusta cu o lingura de miere. mierea se va topi si va adauga o nota de dulceata si finete.
timpul total de gatire nu trebuie sa depaseasca 8 minute, pentru o coacere medie, adica sa ramana roz la mijloc.
se scoate pe o farfurie incalzita si se lasa sa stea 5 minute, pana o taiati. in acest timp, sucurile reintra in fibre si friptura va fi foarte frageda si suculenta.
cat timp friptura se odihneste, pregatiti garnitura. scurgeti toata grasimea din tigaie si adaugati caisele.
un minut pe fiecare parte, cat sa prinda culoare.
punctul culminant, taiem pieptul de rata, urmarind inciziile anterioare. vedeti cat este de frageda si roz la mijloc.
scoatem si sosul de caise pe care l-am pastrat pentru servire.
asezam cateva felii de rata pe farfurie, cateva jumatati de caisa.
ungem crusta pieptului de rata cu sos proaspat de caisa, la fel si jumatatile de caise. cateva picaturi pe farfurie.
este momentul pentru ultimul ingrediente cheie: busuiocul citron. decoram cu cateva varfuri de busuioc citron, pentru a accentua cromatic farfuria, dar si pentru un plus de savoare si parfum.
este ceva superb, putin dulce, putin acrisor, cu parfum ametitor, fraged, fierbinte, iute...o adevarata provocare pentru papilele celor care degusta :)
totul este gata, desfaceti vinul si regalati-va papilele!
pofta buna!