rata cu sos de coacaze negre este o reteta traditionala frantuzeasca, despre care nu pot sa va spun decat atat: "va veti indragosti de ea irecuperabil!"
este un preparat rafinat, elegant, care respecta tipologia bucatariei frantuzesti. cu siguranta nu veti da gres daca veti alege sa faceti piept de rata in sos de coacaze negre pentru o cina romantica. o portie este suficienta pentru doua persoane, intrucat aceasta mancare este destinata sa va rasfete, nu sa va sature (mai ramane loc si de desert, ca doar e o cina romantica).
cine descopera "la cuisine francaise" ramane cucerit pe viata. este gastronomia cea mai fina, senzuala si seducatoare. este un joc magic de culoare, gust si pasiune.
ingrediente:
-un piept de rata (cca. 350 gr)
-125 gr coacaze negre proaspete
-120 ml vin rosu
-2 linguri otet de vin rosu
-2 linguri lichior de coacaze negre ("creme de cassis")
-4 linguri de miere
-condimente: piper, anason (optional), ardei iute.
mai intai tineti cateva minute rata in apa cu o lingura de otet de vin rosu si cateva boabe de anason.
apoi spalati carnea, crestati pielita si grasimea in cateva locuri. presarati sare, piper aromatizat cu coaja de portocala (macinati piperul si amestecati-l cu coaja de portocala), paprika pe partea cu pielita.
presarati condimente intr-o farfurie, puneti pieptul cu partea necondimentata in jos si rotiti-l in asa fel incat sa "adune" toate condimentele din farfurie.
dati rata la frigider pentru 2 ore sa se marineze.
intre timp faceri sosul de coacaze. puneti mierea intr-o tigaie si lasati-o sa fiarba cateva clocote.
adaugati vinul, otetul si lichiorul si lasati sa fiarba.
spalati coacazele si scurgeti-le.
adaugati trei sferturi din coacaze in sos si fierbeti-le si pe ele cateva minute la foc mic.
cand s-au inrosit si inmuiat bine, opriti focul.
turnati sosul de coacaze negre intr-un blender si mixati bine.
strecurati sosul obtinut inapoi in cratita.
cand e gata rata, veti incalzi doar sosul impreuna cu celelalte coacaze.
prajiti pieptul de rata in putin ulei de masline, mai intai cu pielita in jos. mentineti capacul peste tigaie in timpul prajirii.
dupa cca. 5-6 minute ,la foc moderat, intoarceti pieptul.
mai mentineti inca 5 minute asa.
intoarceti iar cu pielita in jos, sa se rumeasca mai bine.
e gata cand e frumos rumenita crusta.
intre timp incalziti sosul cu celelalte coacaze fara sa le fierbeti.
scoateti carnea pe un platou si feliati-o.
aranjati feliile cat mai decorativ si stropiti-le din belsug cu sos.
se serveste fierbinte.
se poate decora cu salata verde, folosita si ca garnitura.
si acum o portie in farfurie:
in sectiune se vede ca e facuta mediu:
pofta buna!