piftia sau racitura este un preparat traditional romanesc, nelipsit de pe masa sarbatorilor de iarna. se poate prepara din carne de porc, de curcan sau de pui.
noi am ales varianta de pui, fiind cea mai usor de preparat si mai economica.
ingrediente:
-4 pulpe de pui
-2-4 aripi de pui
-2 morcovi
-2-3 tije de telina
-2 catei de usturoi
-20 gr de gelatina
fierbeti puiul in apa cu o lingura de sare. apa nu trebuie sa fie in exces, ci doar sa acopere carnea de pui.
spumati bine si apoi adaugati morcovul si telina intregi.
fierbei carnea cu legumele timp de 30 de minute, pana cand carnea cade de pe os. strecurati supa si pastrati separat zeama si carnea.
macinati usturoiul si adaugati-l in supa calda. gelatina se amesteca cu 2 linguri de apa rece si se lasa sa se hidrateze.
dupa ce a infuzat bine usturoiul in zeama de carne (aproximativ 15 minute), strecurati iar supa. apoi adaugati gelatina hidratata si lasati oala cu supa la foc mic, amestecand pana se dizolva bine gelatina. nu trebuie sa fierbeti gelatina, doar sa incalziti supa.
lasati supa sa se raceasca.
desfaceti carnea in bucatele (indepartati pielita , oasele si zgarciurile), taiati morcovul in rondele (daca doriti sa il folositi si pe el).
puneti rondele de morcov si bucati de carne in boluri.
turnati zeama calduta peste carne, lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei si apoi dati la frigider pana se intareste bine.
se rastoarna pe farfurii si se serveste cu mustar, hrean sau alte sosuri preferate.
pofta buna!