prajitura cu morcovi este un desert delicios si foarte sanatos. chiar daca sunteti reticenti la ideea folosirii morcovilor in prajituri, ar trebui macar sa gustati o data aceasta prajitura, deoarece este posibil sa va schimbati opinia, morcovii nu se simt deloc, iar dulceata prajiturii este fina si placuta, nu foarte intensa (nu simti ca dai o palma pancresului ).
cunoscuta sub numele de "carrot cake" , prajitura in varianta ei originala este cu oua in aluat si cu o crema divina dulce din crema de branza. este absolut geniala combinatia, in tarile nordice, marea britanie, germania si sua este extrem de raspandita in toate cofetariile. totusi, inceputurile folosirii morcovilor in preparatele de cofetarie dateaza inca din evul mediu, deoarece inlocuia zaharul, care era extrem de rar.
indulcirea prajiturilor folosind legumele dulci mi se pare o idee extrem de sanatoasa, deoarece reducem dramatic cantitatea de zahar pe care o consumam, iar legumele vin la pachet si cu o serie de vitamine si fibre, foarte benefice organismului. demult vroiam sa fac o reteta de prajitura cu morcovi si , pentru ca m-am hotarat in post, reteta actuala este complet vegetariana. cu prima ocazie o voi face si in varianta originala, cu oua si crema de branza, deoarece varianta vegetariana m-a convins pe deplin.
am dorit o prajitura aurie, care sa se topeasca in gura, fondanta, cu o glazura glamuroasa si stralucitoare. si un mic contrast crocant, nuci tocate coapte, care sa troneze mandre peste delicioasa prajitura.
si, dupa o analiza atenta a ingredientelor de care dispuneam, a rezultat reteta aceasta.
ingrediente:
- 170 gr morcovi rasi
- 150 ml apa minerala (nu am avut, am pus plata si e ok si asa)
- 100 ml ulei de floarea-soarelui (sau de samburi de struguri)
- 80 gr zahaz alb (il puteti inlocui cu fructoza, daca vreti mai dietetic)
- 40 gr zahar brun (varianta bruta, plina de minerale)
- 220 gr faina
- sucul de la o lamaie
- coaja rasa de la o lamaie
- jumatate fiola esenta de vanilie
- jumatate pliculet praf de copt
nota: puteti folosi acelasi tip de zahar , in cantitate de 120 gr sau dupa gust.
optional (dar recomandat) :
-un borcan mic de gem de caise
-50 grame nuca
din cantitatile date iese o prajitura destul de mica, intr-o tava de 18/25 cm.
morcovii se curata, se spala si se razuie fin.
se stropesc cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze. se adauga apa, uleiul.
se adauga zaharul.
se amesteca bine ingredientele, pana se topeste zaharul. se adauga coaja de lamaie, esenta de vanilie.
se adauga treptat faina.
se adauga praful de copt stins in suc de lamaie.
se amesteca pana se omogenizeaza.
trebuie sa iasa un aluat gros, care sa curga greu de pe lingura. daca mai e nevoie, mai adaugati sau mai scadeti cantitatea de faina. de aceea am zis sa puneti treptat si sa va orientati in functie de tipul de faina pe care il aveti.
se toarna compozitia in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau acoperita cu hartie de copt).
adaugati cateva nuci tocate grosier pe deasupra.
se introduce tava la cuptorul incins la 200 grade. dupa 5 minute, se reduce focul la 180 grade si se continua coacerea inca 35-40 minute, pana cand este crescuta si trece testul cu scobitoarea.
cand scobitoarea iese uscata, prajitura este gata. puteti sa o lasati asa simpla, sa se raceasca complet si apoi o serviti, pudrata cu zahar.
sau puteti sa faceti o glazura de gem. in acest caz, scoateti prajitura din cuptor, o verificati sa fie bine coapta, apoi o ungeti cu strat gros de gem de caise si presarati iar nuca tocata. mai lasati la cuptor inca 5 minute.
in acest timp gemul se incalzeste si devine mai lichid, o parte din el intrand in prajitura si dandu-i textura fondanta si un plus de aroma. nucile se coc si capata un gust mai bun.
se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza si se serveste.
delicioasa!
glazura de caise si nuca ii da o nota foarte eleganta si un plus de gust! nu o omiteti :)
pofta buna!