Pui cu cranberries


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete curcan / Retete pui / Feluri principale / Top fantezie / Retete cu fructe / Retete craciun /



5.0 - 24 voturi






va mai amintiti de deliciosul pui picant turcesc?
astazi l-am reinventat cu o noua umplutura, cu cranberries (merisoare) uscate, legume sote si crutoane din paine de vatra. totul infuzat de aroma subtila a uleiului extravirgin de masline, patruns de parfumul ramurelelor de cimbru si a frunzelor de dafin. o experienta mediteraneeana slow food care va prezinta o transformare fabuloasa a puiului nostru fermier, crescut la tara, intr-un preparat de poveste, demn de a fi prezentat la mese de sarbatoare.

pentru ca este vorba de slow food, inseamna ca avem nevoie doar de ingrediente naturale, crescute organic, de producatori locali, alese cu grija si pregatite cu pasiune. painea de vatra este produsa de o celebra boulangerie locala, care foloseste metoda ancestrala de dospire (din maia salbatica, prin fermentatie naturala) si rezultatul este o paine fabuloasa, cu coaja groasa si crocanta si cu miez elastic si plin de goluri, iar de miros, nu pot sa zic decat ...incredibil!!

mai intai fierbem timp de 20-30 minute puiul, in apa cu sare. adaugam si o ceapa intreaga, un morcov intreg si o bucata de telina. si vreo 2 catei de usturoi, sa aromatizam bine puiul. este un pui maricel, de 1,3 kg, care se vede ca a alergat in aer liber, nu are multa grasime, iar carnea este ferma. se va lasa greu, dar nici noi nu ne grabim, ii vom lasa tot timpul pana cand se va fragezi in propriul suc :)


scoatem puiul din supa si il lasam sa se raceasca. zeama ramasa se pastreaza si se foloseste ca baza pentru o supa sau ciorba. la noi a ajuns baza unei supe de rosii de gradina, delicioasa.
cat timp se racoreste puiul, pregatim umplutura.


se taie cubulete 2 dovlecei, 2 tije de telina si o ceapa alba. se calesc in putin ulei de masline extravirgin, la foc mic, amestecand continuu.


painea se taie felii si apoi cuburi. trebuie sa fie paine integrala sau semi-integrala si , neaparat, sa fie veche de o zi. adica ceva mai uscata, ca sa se imbibe cu sucurile pe care le vor lasa legumele si carnea.


cand ceapa este sticloasa, se adauga painea si 2 pumni plini de merisoare uscate.


se adauga si 2 ramurele uscate de cimbru si o frunza de dafin si se amesteca.



se presara sare, ierburi provensale uscate, piper negru, pudra de usturoi si de ceapa.


si paprika iute, pentru a trezi putin toate aromele.


cam asa arata umplutura:


pregatim pasta de rosii picanta care va forma crusta: rosii pasate amestecate cu 2 linguri de ulei de masline , boia dulce, sare marina, piper, praf de usturoi si de ceapa. si o lingurita rasa de paprika iute. trebuie sa fie picant.


puiul s-a racit si poate fi umplut.


apoi se unge cu sosul de rosii si se da la cuptor.


se coace la 180 de grade, tava la nivelul de jos, ca sa nu se arda repede crusta. se lasa o ora in cuptor si apoi se scoate si mai unge cu pasta de rosii ramasa.


se introduce iar la cuptor si se mai lasa inca 40 de minute , pana cand vedeti ca se indeparteaza pielea de pe os la nivelul pulpelor. un test corect este sa infigeti un cutit in partea cea mai groasa a pulpei si, daca ies lichide clare, fara sange, este facut, daca nu, mai trebuie sa stea in cuptor. este indicat sa pensulati/stropiti puiul cu lichidele pe care le lasa in tava, ca sa isi pastreze suculenta si sa nu se usuce.
daca remarcati ca se rumeste prea repede, il acoperiti cu o folie de aluminiu si continuati coacerea. in felul acesta nu se mai arde.

se serveste cu restul de garnitura ramasa. cu familia sau prietenii. este o reteta a carei parte cea mai frumoasa este reactia celor care o savureaza, fetele lor zambitoare, pline de buna dispozitie... slow food este mai mult decat mancare, este arta de a trai frumos, in armonie cu tine, cu ceilalti si, mai ales, cu natura.


o garnitura superba:


merita asteptat puiul acesta, nu-i asa?


pofta buna!