Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Pui cu cranberries


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete curcan / Retete pui / Feluri principale / Top fantezie / Retete cu fructe / Retete craciun /
5.0 - 24 voturi












Va mai amintiti de deliciosul pui picant turcesc?
Astazi l-am reinventat cu o noua umplutura, cu cranberries (merisoare) uscate, legume sote si crutoane din paine de vatra. Totul infuzat de aroma subtila a uleiului extravirgin de masline, patruns de parfumul ramurelelor de cimbru si a frunzelor de dafin. O experienta mediteraneeana Slow Food care va prezinta o transformare fabuloasa a puiului nostru fermier, crescut la tara, intr-un preparat de poveste, demn de a fi prezentat la mese de sarbatoare.

Pentru ca este vorba de Slow Food, inseamna ca avem nevoie doar de ingrediente naturale, crescute organic, de producatori locali, alese cu grija si pregatite cu pasiune. Painea de vatra este produsa de o celebra boulangerie locala, care foloseste metoda ancestrala de dospire (din maia salbatica, prin fermentatie naturala) si rezultatul este o paine fabuloasa, cu coaja groasa si crocanta si cu miez elastic si plin de goluri, iar de miros, nu pot sa zic decat ...incredibil!!

Mai intai fierbem timp de 20-30 minute puiul, in apa cu sare. Adaugam si o ceapa intreaga, un morcov intreg si o bucata de telina. Si vreo 2 catei de usturoi, sa aromatizam bine puiul. Este un pui maricel, de 1,3 kg, care se vede ca a alergat in aer liber, nu are multa grasime, iar carnea este ferma. Se va lasa greu, dar nici noi nu ne grabim, ii vom lasa tot timpul pana cand se va fragezi in propriul suc :)


Scoatem puiul din supa si il lasam sa se raceasca. Zeama ramasa se pastreaza si se foloseste ca baza pentru o supa sau ciorba. La noi a ajuns baza unei supe de rosii de gradina, delicioasa.
Cat timp se racoreste puiul, pregatim umplutura.


Se taie cubulete 2 dovlecei, 2 tije de telina si o ceapa alba. Se calesc in putin ulei de masline extravirgin, la foc mic, amestecand continuu.


Painea se taie felii si apoi cuburi. Trebuie sa fie paine integrala sau semi-integrala si , neaparat, sa fie veche de o zi. Adica ceva mai uscata, ca sa se imbibe cu sucurile pe care le vor lasa legumele si carnea.


Cand ceapa este sticloasa, se adauga painea si 2 pumni plini de merisoare uscate.


Se adauga si 2 ramurele uscate de cimbru si o frunza de dafin si se amesteca.



Se presara sare, ierburi provensale uscate, piper negru, pudra de usturoi si de ceapa.


Si paprika iute, pentru a trezi putin toate aromele.


Cam asa arata umplutura:


Pregatim pasta de rosii picanta care va forma crusta: rosii pasate amestecate cu 2 linguri de ulei de masline , boia dulce, sare marina, piper, praf de usturoi si de ceapa. Si o lingurita rasa de paprika iute. Trebuie sa fie picant.


Puiul s-a racit si poate fi umplut.


Apoi se unge cu sosul de rosii si se da la cuptor.


Se coace la 180 de grade, tava la nivelul de jos, ca sa nu se arda repede crusta. Se lasa o ora in cuptor si apoi se scoate si mai unge cu pasta de rosii ramasa.


Se introduce iar la cuptor si se mai lasa inca 40 de minute , pana cand vedeti ca se indeparteaza pielea de pe os la nivelul pulpelor. Un test corect este sa infigeti un cutit in partea cea mai groasa a pulpei si, daca ies lichide clare, fara sange, este facut, daca nu, mai trebuie sa stea in cuptor. Este indicat sa pensulati/stropiti puiul cu lichidele pe care le lasa in tava, ca sa isi pastreze suculenta si sa nu se usuce.
Daca remarcati ca se rumeste prea repede, il acoperiti cu o folie de aluminiu si continuati coacerea. In felul acesta nu se mai arde.

Se serveste cu restul de garnitura ramasa. Cu familia sau prietenii. Este o reteta a carei parte cea mai frumoasa este reactia celor care o savureaza, fetele lor zambitoare, pline de buna dispozitie... Slow food este mai mult decat mancare, este arta de a trai frumos, in armonie cu tine, cu ceilalti si, mai ales, cu natura.


O garnitura superba:


Merita asteptat puiul acesta, nu-i asa?


Pofta buna!




Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Curcan in sos picant
Curcan in sos picant
Pui intreg la cuptor in stil turcesc
Pui intreg la cuptor in stil turces...
Cartofi umpluti cu ciuperci si ardei
Cartofi umpluti cu ciuperci si arde...

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro