reteta de pui indian "tikka masala" este una dintre cele mai delicioase specialitati ale acestei bucatarii, plina de arome , culoare si exotism. arsenalul de mirodenii pe care il vom folosi va crea un gust minunat, echilibrat, curry-ul fiind o chintesenta a contrastelor (sarat-dulce, picant-fin, cremos-crocant). experienta autentica a unui curry indian este atat de interesanta, incat merita sa faceti efortul de a prepara dupa tehnica straveche, in loc sa varsati un borcan de sos curry gata preparat peste pui.
curry este un fel de mancare asiatic, cu sos si carne , legume sau tofu. desi toate se numesc curry, este o diferenta foarte mare intre un curry indian si unul chinezesc sau thailandez. pe langa paleta de arome si sosuri care intra in compozitia acestor mancaruri, numite generic "curry", fiecare tara(zona) asiatica are si un stil anume de preparare. spre exemplu, un curry indian se prepara la foc mediu, pentru a nu arde condimentele lemnoase , de baza. cele thailandeze, chinezesti, etc, se prepara la foc mare, prin tehnica "stir fry" si rezulta un preparat mai crocant (legumele nu sunt decat usor facute), invaluit de un sos specific, picant, dulce sau sarat, oricum, e inconfundabil.
curry-ul indian aduce legumele si carnea la un grad de coacere finala, carnea e foarte moale si suculenta, imbatata de arome, iar legumele sunt bine coapte, formand aproape o pasta, doar cateva cubulete de legume aruncate spre final, se disting concret , dar si acestea au rol mai mult de decor. ca tehnica, un curry indian se prepara foarte simplu, dar trebuie respectata ordinea adaugarii condimentelor.
reteta de "chicken tikka masala" are zeci de variante, in functie de zona, dar , aproape toate conduc catre un preparat similar, un curry viu colorat, rosu-portocaliu cu accente verzi de coriandru. sosul cremos de legume si smantana invaluie fin cubuletele de pui de marimea unei inghitituri si ne surprinde cu o iutime parfumata, ce se dezvaluie spre finalul degustarii.
se serveste cu orez basmati, roti (lipie indiana) sau naan (paine indiana).
dar haideti sa patrundem impreuna in aceasta lume misterioasa condimentelor, unde focul este cel care coboara si inalta orice ingredient, desavarsind un preparat plin de personalitate, incitant si plin de ecouri aromatice stranii pentru papilele noastre europene.
reteta de mai jos este realizata sub indicatiile unui chef indian (harpal singh sochi), iar rezultatul este peste masura de satisfacator, chiar daca am facut mici modificari fata de reteta originala( din lipsa de ingrediente).
ingrediente:
-3 piepti de pui fara pielita si os
-condimente:
- o frunza de dafin,
- cuisoare,
- seminte de chimen,
-boabe de coriandru
- un baton de scortisoara de 5 cm,
-cardamon verde si negru,
-frunze de curry
-garam masala
-pudra de coriandru 1 lingurita si jumatate
-boia de ardei kashmiri (eu n-am avut am inlocuit cu amestec de boia dulce si iute)
-turmeric
-piper
-sare
-pasta de ghimbir si usturoi (din ghimbir si usturoi proaspat macinat)
-coriandru proaspat
-legume:
-ceapa rosie (5 cepe medii)
-ardei gras de mai multe culori taiat cubulete
-4 rosii sau 2 rosii mari si 10 rosii cherry
altele:
-150 ml smantana
-2 linguri pasta de alune caju (n-am avut si am facut pasta de migdale , a iesit f bun si asa)
-suc de lamaie
-3 linguri suc de rosii si o lingura de bulion (optional)
-ulei pentru gatit (am folosiy 2linguri de ulei de masline amestecat cu 2 linguri de ulei de floarea-soarelui)
condimentele se grupeaza pe categorii : lemnoase si pudra(macinate).
este foarte importanta introducerea aromelor in curry, deoarece unele isi dezvolta aroma mai lent, deci se introduc de la inceput, in timp ce altele se ard daca sunt introduse prea repede (cele pudra), si se vor adauga pe la jumatatea si la finalul retetei. este ca si cum am crea un parfum: intai alegem o nota lemnoasa, de baza, subtila si prelunga, apoi venim cu buchetul aromatic de mijloc, ca in final sa dam o nota finala, cea care e dominanta la o prima percetie gustativa si olfactiva, dar care se pierde repede, lasand loc aromelor din straturile de mai jos.
buchetul lemnos la reteta de pui tikka masala este creat din : o frunza de dafin, 3-4 cuisoare, o lingurita de seminte de chimen, 2 boabe de cardamon negru si 3 de cardamon verde (eu n-am avut negru si am pus 5 de verde,), o bucata mica de baton de scortisoara, o jumatate de lingurita de boabe de coriandru. am adaugat si 3-4 frunze de curry uscate, de provenienta indiana (desi nu erau in reteta).
carnea de pui se taie cubulete si se marineaza.
eu am ales o marinare simpla de tot : suc de lamaie proaspat, sare si o lingurita de garam masala (original se face un sos aromat de iaurt si garam masala, ca principal condiment, si se mentine acolo cateva ore, apoi se coace in cuptor). eu n-aveam timp, asa ca am marinat simplu, cu nota principala, garam masala si am lasat puiul sa traga aromele doar 30 de minute (dar a iesit f aromat si suculent si asa, astfel ca va dau aceasta sugestie daca stati prost cu timpul).
intrucat urma sa pregatesc puiul repede, am marinat la temperatura camerei.
cand puiul e gata de preparare, incepem in paralel pregatirea sosului.
deci, intr-un wok am rumenit cubuletele de pui pana s-au albit, fara sa fie bine patrunse , si , in paralel, am preparat curry-ul, intr-o tigaie teflonata.
pentru curry, am pus 4 linguri de ulei in tigaie, la foc mediu si, cand s-a incalzit, am inceput sa arunc primele condimente, cele lemnoase: seminte de chimen, frunza de dafin, frunzele de curry, boabe de coriandru, batonul de scortisoara rupt in 4-5 bucati mari, boabele de cardamon, cuisoarele.
se amesteca mereu, 1-2 minute, pana cand simtim aroma condimentelor . nu se ridica focul, ca sa nu se arda aceste arome si nici nu se lasa sa se "prajeasca" in ulei. trebuie sa fie doar o "infuzie" de arome.
cand simtiti ca se ridica aromele, aduceti ceapa tocata (3 cepe medii). amestecati si lasati-o sa se rumeneasca usor.
cand ceapa incepe sa se coloreze, adaugati 2 lingurite de pasta de ghimbir si usturoi (aceasta pasta este specifica bucatariei indiene si se prepara f usor din ghimbir razuit fin si usturoi macinat; sau daca nu aveti ghimbir proaspat, din usturoi macinat si putina pudra de ghimbir).
amestecati bine si lasati sa se patrunda aromele inca un minut.
apoi adaugam rosiile tocate cubulete (2 rosii mari).
se adauga si 2-3 linguri de suc de rosii si se lasa sa fiarba la foc mediu, amestecand des.
cand rosiile sunt inmuiate bine, se adauga condimentele pudra: coriandru macinat (11/2 lingurita), boia de ardei iute si dulce(cate o lingurita), turmeric (o jumatate de lingurita),piper, o lingurita de sare.
dupa ce clocotesc la foc mic inca 2-3 minute, apoi se adauga 2-3 linguri pasta de alune caju ( neavand pasta de caju, am amestecat pudra de migdale cu 3 linguri de smantana si am obtinut o pasta de migdale).
se amesteca bine compozitia si se adauga apa, daca e prea groasa compozitia. in cazul curry-ului meu, nu a fost nevoie sa adaug apa pt ca pasta era mai moale.
se adauga cubuletele de pui usor rumenite (impreuna cu sosul lasat de carne).
daca doriti sa mai ingrosati sosul (tinand cont ca in final adaugati smantana lichida), puteti sa adaugati o lingura de bulion.
se amesteca si se omogenizeaza, se adauga o lingurita de piper. gustati sosul si potriviti aromele, dupa preferinte.
dupa ce fierbe inca un minut, se adauga cateva legume cu rol decorativ, taiate cuburi mai mari: intai ceapa rosie (2 cepe mici)
apoi ceapa verde si cuburile de ardei gras(portocaliu si verde):
si rosiile chiar la final:
se adauga 100 ml smantana lichida si se amesteca pana obtineti un sos cremos, matasos:
adaugati o lingurita cu varf de garam masala:
stropiti cu suc proaspat de lamaie.
amestecati bine si opriti focul, apoi adaugati coriandru proaspat (sau uscat).
se serveste fierbinte.
eu am ales o garnitura fina de orez basmati cu sofran, care a completat coloristic puiul tikka masala.
senzational de bun!
pofta buna!