astazi vom face cunostinta cu o reteta celebra a bucatariei caraibiene, o perla gastronomica de origine jamaicana :"jerk chicken".
puiul pregatit dupa reteta jamaicana este o explozie de arome, iar tehnica lor de grill (numita tot "jerk" ) este interesanta deoarece creeaza o crusta condimentata delicioasa, care mentine suculenta carnii.
ingredientul de baza, care pune emblema de originalitate jamaicana, este renumitul si temutul ardei iute in forma de boneta de bucatar.
acest simpatic ardei iute, foarte mic de altfel, este de o iuteala fantastica. serios, ar trebui marcat cu semnul "pericol" .
nu va avantati la a folosi 2-3 ardei ca acestia, cum sfatuiesc retetele originale, pentru ca e super iute. unul singur va crea "incendiu" cu siguranta :)) (chiar si fara seminte).
marinata jerk este un festival de arome, o explozie de picanterii si de parfumuri exotice si se potriveste cu orice fel de carne. carnea de porc si de pui se marineaza cateva ore, dar pentru peste sau fructe de mare sunt necesare doar cateva minute.
astazi am facut pui si creveti in varianta jerk (cate un kg din fiecare) si un ardei iute a fost mai mult decat suficient (chiar a mai si ramas din marinata, atat de puternic era gustul). sa incepem cu puiul :)
ingrediente:
-un kg bucati de pui (piept, pulpe, aripi) sau cat doriti
pentru marinata jerk:
-o jumatate de lingurita pudra allspice
-o jumatate de lingurita de pudra de usturoi
-un sfert de lingurita de scortisoara
-un sfert de lingurita de nucsoara
-o lingurita de zahar brun
-ghimbir cat o nuca
-2 linguri de cimbru
-2-3 catei de usturoi
-un sfert de lingurita de piper cayenne
-o jumatate de lingurita de piper negru macinat
-o lingurita de sare
-un ardei iute (scotch bonnet pepper) fara samburi
-o rosie mare tocata sau 2-3 mai mici
-o ceapa tocata
-un sfert de pahar de ulei de masline
-2 linguri de sos de soia
-3 linguri de otet alb
-sucul de la 2 portocale mari si zemoase
-sucul de la o limeta
eu am dublat cantitatile de condimente praf (pt o aroma mai puternica).
ardeiul iute se spala, se taie capacul si apoi se scot semintele. il puneti in blender si va spalati bine pe maini.
adaugati in blender toate ingredientele si mixati 20 de secunde, pana obtineti o pasta omogena.
bucatile de pui se spala, se sterg si se aseaza intr-un vas incapator.
turnati marinata peste pui, amestecati, astfel incat sa fie acoperita fiecare bucata.
acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati la marinat in frigider (original se spune ca o noapte, eu am lasat 5 ore si a fost de-ajuns).
se scoate carnea, se lasa inca o ora la temperatura camerei si apoi se frige. este ideal sa le frigeti la gratarul cu jar, dar merge si pe grill-ul din cuptor.
nu uitati sa puneti o tava sub grill, pentru ca se va scurge grasimea.
foarte important: grill-ul se face la o temperatura joasa (cuptor la 160 de grade celsius)!!!! carnea se lasa mult timp pe grill, se pensuleaza des cu marinata si astfel va iesi foarte frageda si va avea o crusta groasa, foarte picanta. intoarceti carnea pe toate partile, sa se rumeasca frumos. de fiecare data, puneti un strat gros de marinata peste ea.
se scot pe un platou si se servesc fierbinti.
ca sa ramanem in atmosfera exotica, le-am servit cu orez basmati parfumat (la aburi), salsa picanta de kiwi si salata de cruditati.
este delicios, foarte picant si aromat.
carnea ramane suculenta si este foarte placut conplimentata de salsa dulce-racoritoare de kiwi.
in urma testului bucatariei jamaicane, raportam rezultatele : jerk chicken in "pole position" (unanimitate de voturi :) )
acest new-entry caraibian a reusit sa "sparga" toate topurile de fripturi picante de pana acum si il recomand cu caldura pentru toti cei ce doresc sa-si "coloreze" putin dieta.
pofta buna!