Rotoli di pizza (Melcisori pizza cu aluat de bere)


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete italiene / Aperitive / Paste / Paine /



5.0 - 24 voturi




vara fierbinte, berea e rece, prietenii se aduna la un pahar de vorba sau la un party de week-end...ce lipseste? un snack delicios, evident. astazi, vom face un aluat rapid si foarte pufos cu bere, din care vom prepara doua snack-uri apetisante: melcisori pizza si covrigei crocanti cu parmezan.
deci sa incepem, ca in curand vin invitatii si vrem sa-i asteptam cu melcisorii pizza fierbinti, muzica buna si o bere rece.
in primul rand, desfaceti o bere ( e ok sa si beti putin :)), abia va faceti mai multa pofta de pizza si va creste cheful de munca). apoi aduceti un castron mare si puneti in el 500 grame de faina (semiintegrala, am folosit) , un plic de drojdie uscata. 

turnati putina bere, cam 50 ml.  

adaugati apa calduta, amestecand continuu, pana cand aluatul se aduna si nu se mai lipeste de mana sau de castron. cantitatea de apa difera in functie de gradul de absorbtie al fainii, deci nu este o cantitate precisa, puneti putin cate putin si veti ajunge la gradul optim de saturatie al fainii. 

in final, adaugati si 2 linguri de ulei de masline extravirgin. si putina sare.
mai framantati cateva minute. aluatul va deveni din ce in ce mai elastic si mai placut de lucrat. ii place si lui berea si uleiul de masline :)).

acum e gata, acoperiti castronul cu un prosop curat si il lasati la loc ferit de curent si caldut. in bucatarie este ok. 

vara aluaturile cresc repede, deci in 30-45 de minute, va duceti la bucatarie si observati ce frumos si umflat este aluatul vostru.

impartiti aluatul in 2 bucati, din una vom face melcisori pizza, din cealalta bucata vom face 2 tavi de covrigei picanti presarati cu parmezan.
intindeti cu putina faina  prima bucata de aluat intr-o forma dreptunghiulara si destul de subtire, ca sa nu iasa prea gros blatul de pizza. 

ungeti aluatul cu un strat subtire de sos foarte concentrat de rosii si condimente ( am amestecat ketchup bio cu bulion de rosii, piper, boia iute, sare si oregano uscat). este foarte important ca sosul sa nu fie deloc apos, sa aiba consistenta unui bulion.

pe deasupra se pun felii subtiri din diferite mezeluri si mozzarella sau cascaval. se presara cu oregano. atentie mare, sa nu folositi o mozzarella care prin topire lasa multa apa, pt ca se inmoaie totul, deci mergeti pe o varianta care se comporta la copt la fel ca un cascaval, adica se topeste frumos :). 

rulati strans si taiati felii de grosimea unui deget. 

ruloul poate fi pastrat la frigider si sectionat cand doriti sa preparati snackul. 



se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pe nivelul din mijloc, timp de aproximativ 30 de minute, depinde de cuptor.



ideea este sa fie bine crescuti si rumeniti frumos.


in scoateti pe un gratar metalic si ii lasati putin sa se raceasca.
apoi ii serviti calzi, cu o bere rece :), cu prietenii. 


bine, merg si doar cu o limonada rece, daca nu va place berea sau vinul :).
deliciosi! sunt la fel de buni si a doua zi, daca mai rezista :).
aluatul se poate face si doar cu apa calduta, fara bere, dar berea ii accentueaza cresterea si il face mai pufos, ajuta si la fragezime. 
pofta buna!