salata de boeuf este o salata foarte apreciata de romani, imprumutata din bucataria frantuzeasca. legumele, radacinoase in general, sunt fierte bine, la fel si carnea de vita, apoi se toaca marunt si se amesteca cu muraturi si maioneza.
daca salata de boeuf clasica se fac e doar cu carne de vita sau vitel, in bucataria romaneasca se regaseste foarte des si varianta cu piept de pui sau curcan. unii folosesc chiar si jambon bucatele. si legumele difera, unii adauga si mazare, altii mai multe tipuri de muraturi, in functie de gusturi.
prepararea este simpla, dar laborioasa, deoarece legumele trebuie taiate marunt.
se fierbe carnea de vita in apa cu putina sare. se lasa sa se raceasca. se toaca marunt.
legumele clasice ale salatei bouef sunt: cartofii, morcovii si telina radacina. acestea se fierb si se lasa la racit. apoi se toaca marunt si se amesteca cu carnea.
se toaca marunt muraturile: castraveti, gogosari.
muraturile se adauga dupa gust, adica in functie de cat de acra vreti sa fie salata.
se amesteca cu o lingura de mustar si un praf de piper. apoi se incepe adaugarea maionezei, treptat, pana la nivelul dorit.
se gusta si se completeaza cu sare sau piper, daca e necesar. mustarul ii da o nota deosebit de buna.
se lasa compozitia la rece, se transfera in vasele de servire si se orneaza dupa preferinte.
inainte de servire, este bine sa lasati minim cateva ore la frigider aceasta salata, ca sa se combine mai bine gusturile. ideal este sa treaca macar o noapte.
salata boeuf rezista la frigider cateva zile, este consistenta si se serveste ca antreu de iarna, alaturi de o tarie. la romani, de sarbatori, se serveste alaturi de o tuica fiarta cu piper.
pofta buna!