o gustare foarte sanatoasa este cea care va aduce cat mai multi nutrienti naturali, de calitate, intr-o combinatie apetisanta si seducatoare pentru papilele gustative.
in ultima vreme, painea a ajuns sa fie pe nedrept blamata ca ar fi cauza ingrasarii si a obezitatii, cand de fapt este un aliment stravechi si sanatos ,care ajuta organismul, daca este o paine de calitate, adica simpla, facuta doar din ingredientele de baza: apa, faina si sare. pana si drojdia este un ingredient introdus mai modern, in vremuri stravechi se facea painea gen lipie, coapta pe plita, sau paine cu maia naturala, obtinuta prin fermentatia naturala a fainii in apa, timp de cateva zile. odata obtinuta maiaua naturala, care este un produs asemanator borsului sau iaurtului, adica plin de probiotice si cu aciditate naturala, se trecea la prepararea painii, care se dospea 12 ore, obtinandu-se un aluat numai bun de lucrat , din care rezulta ceea ce putini am avut ocazia sa vedem sau sa gustam, adica adevarata paine taraneasca de vatra. aceasta paine are un indice glicemic destul de redus datorita aciditatii maielei naturale si un gust minunat, extrem de bogat. coaja este veritabila, adevarata crusta, iar miezul este pufos si cu un gust intens. cine a gustat vreodata paine adevarata o recunoaste dintr-o mie si regreta de fiecare data cand nu mai poate savura o astfel de minune simpla a naturii.
povestea de mai sus are rolul de a va trezi interesul catre painea adevarata, de a va face sa evitati ambalajele pline de e-uri si de toate adaosurile care injosesc statutul de paine.
pentru un sandwich bun avem nevoie de o paine buna. una dintre cele mai interesante paini, din punct de vedere a valorii nutritionale si gustului, este cea de secara. pentru romani este ceva neobisnuit sa alegem painea din alta cereala decat graul. este logic, deoarece puterea obisnuintei este foarte mare, iar gusturile se educa in timp si cu foarte multa vointa. totusi, pentru cei interesati de sanatate, este bine sa invete sa aprecieze si gusturile noi, pentru ca vin la pachet cu o serie de beneficii pentru sanatate.
painea de secara aleasa a fost o paine deosebita, nedospita, adica fara drojdie, care includea chiar si boabe integrale de secara. a fost o paine cumparata, scumpa, dar buna, 100% bio.
am prajit pe grill feliile de paine (sau se poate folosi si prajitorul electric, dar grillul le da o aroma mai rustica) si le-am uns, dupa racire, cu pasta de avocado obtinuta din miez de avocado pisat cu furculita, amestecat cu suc de lamaie, sare, boia iute si plante mediteraneene macinate. a iesit ceva gen guacamole, dar cu un gust intens de arome mediteraneene (datorita plantelor aromatice uscate amestecate cu usturoi deshidratat).
am adaugat felii de masline verzi umplute cu gogosar, am pus cu generozitate cate un manunchi de rucola bine spalata (si scursa bine) si am decorat cu jumatati de rosii pitice. soiul din imagine nu sunt chiar rosiile cherry clasice, acelea sunt rotunde.
a rezultat o gustare uimitor de apetisanta, rucola se potriveste extrem de bine in combinatia cu rosii si avocado. iar painea de secara este un "must try" . evident, acest sandwich merge si cu paine de vatra de grau, dar secara ii aduce un plus, ceva ce va va atrage atentia cu siguranta.
va las cu bine in compania acestui sanwich!
pofta buna!