Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login     EN   


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Somon cu sos de portocale si crusta de susan alb(Somon "Nopti albe orientale")


Publicat: 
Categorii:  Retete peste / Feluri principale / Retete de post / Retete orientale / Retete exotice / Retete la cuptor /
5.0 - 24 voturi










Urmatoarea reteta aduce putin din misterul condimentelor orientale, avand ca protagonista principala una dintre cele mai apreciate arome indiene, folosita din timpuri stravechi pentru tratarea diferitelor boli, oferita ca ofranda zeilor, samanta de susan alb.
Desi originile susanului salbatic sunt africane, totusi India este tara care a cultivat prima oara susanul si i-a recunoscut proprietatile. In cultura hindusa, semintele de susan sunt simbolul imortalitatii, uleiul de susan fiind folosit in ritualuri alaturii de ghee.
Consumul uleiului de susan si al semintelor este considerat un act benefic pentru sanatate, femeile pretuindu-l pentru virtutile sale benefice in privinta fertilitatii si frumusetii (in asociere cu mierea), iar barbatilor fiindu-le oferit pentru a le creste energia si forta fizica.
Traditiile indiene actuale asociaza susanul cu norocul si bunastarea.
Minuscula samanta de susan are un gust puternic, specific, de nuca si are un continut ridicat de fier, magneziu, calciu, cupru, vitamina B1 si vitamina E. Este bogata in lignani, fito-estrogeni naturali cu rol antioxidant si anti-cancer.
S-a dovedit ca se obtine un beneficiu maxim in urma consumului semintelor macinate, in pasta de susan (tahina).

Reteta de somon cu portocale si susan alb, inspirata din tematica orientala a povestilor Seherezadei, va aduce o combinatie minunata pentru frumusetea pielii si parului dumneavoastra. Acizii grasi omega-3 din somon, vitamina C din portocale, multi-vitaminele si mineralele din miere completeaza perfect proprietatile semintelor de susan. Am adaugat si un strop de sos tabasco, pentru a inviora aceasta combinatie, rupta parca dintr-o reteta de aromoterapie.
Ardeiul iute si piperul negru va stimuleaza metabolismul si va intensifica ciculatia (atentie, contraindicat in boli de inima, tensiune, etc), cu rezultate benefice asupra tonusului general.

Ingrediente:
-2 fileuri de somon (pentru 2 persoane)
-o portocala bine coapta
-2 lingurite de susan alb
-ulei de masline extravirgin
-cateva picaturi de sos tabasco
-sare
-piper negru
-o lingurita de miere


Ungeti un vas termorezistent cu ulei de masline. Spalati somonul si asezati-l in tava. Presarati-l cu sare si piper. Stoarceti jumatate de portocala peste fileurile de somon.


Apoi stropiti fileurile de somon cu o lingurita de miere si cu tabasco. Acoperiti cu folie si lasati-le 20 de minute la marinat.


Presarati susanul.


Acoperiti iar cu folia si dati tava la cuptor. Coaceti cu folie pentru a pastra suculenta somonului si a evita arderea semintelor de susan.


Se coace la 180 de grade, 25 de minute, apoi se scoate folia si se mai coace 5 minute, sa fie foarte usor rumenit, dar semintele sa ramana inca albe.
Se decoreaza cu felii proaspete de portocala (care pot fi stoarse chiar inainte de servire pentru un plus de aroma).


Aceasta neobisnuita reteta este foarte placut parfumata, portocalele aducand o nota de exotism, iar discreta aroma a mierii topite subliniaza gustul predominant al susanului alb.
Somonul se preteaza foarte bine la combinatii exotice, iar aceasta reteta ii aduce un nou look, misterios si fermecator ca un voal alb oriental, tandru si seducator.
Incercati-l, nu veti regreta, iar pielea voastra va straluci daca veti face un obicei din a consuma aceste ingrediente.
Pofta buna!




Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Carpaccio de ciuperci
Carpaccio de ciuperci
Snack vegetarian
Snack vegetarian
Curcan in sos picant
Curcan in sos picant

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro