Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Somon la cuptor in crusta de mustar si ierburi aromatice


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete peste / Feluri principale / Retete de post / Retete la cuptor /
5.0 - 24 voturi










Somonul este un peste foarte sanatos, deoarece este plin de omega 3, care mentin sanatatea inimii, previn accidentele vasculare, imbunatatesc aspectul pielii si parului, si multe alte beneficii.

Ca sa beneficiem din plin de continutul lor nutritional, trebuie sa avem grija la modul de gatire, de aceea prepararea la aburi este cea mai indicata, urmand celelalte metode, cum ar fi gatitul la cuptor si la gratar/tigaie fara grasimi suplimentare.
De fapt, fiind o carne grasa, nu are nevoie deloc de grasimi suplimentare, ci doar de condimente, care, pe langa faptul ca sporesc placerea gustativa, mai au si un rol extrem de important in digestie si mentinerea sanatatii. Ne referim la condimentele in starea lor naturala, nu la diferite plicuri de condimente, care de fapt vand un amestec plin de sare si chimicale, exhaustivi de gust, ceea ce mai rau fac organismului vostru. Deci atentie la condimente, preferati-le pe cele naturale, simple, proaspete sau uscate.

Si pentru ca tot incerc sa va prezint o reteta sanatoasa, dar si putin mai deosebita decat un simplu somon la aburi, atunci este cazul sa vorbim putin si de calitatea ingredientelor. De cate ori este posibil, incercati sa cumparati ceea ce este cat mai natural, bio, desi are un pret mai mare. Calitatea costa, dar beneficiile sunt maxime. Preferati portii mai mici, dar calitative, decat mult si de calitate indoielnica. De aceea, pentru aceasta reteta vom folosi fileuri (mici :) ), de somon bio. La fel de bun este si cel salbatic. Daca sunteti consumatori de somon, cum sunt si eu, veti vedea diferentele intre diferite soiuri de crescatorie, cel organic si cel salbatic. Bucatile de crescatorie au cea mai multa grasime, cel salbatic, cea mai putina. Se vede o diferenta mare si de culoare, de textura a carnii, carnea somonului de crescatorie este pufoasa, impanata cu grasime, cel salbatic are o carne foarte densa, aproape nu simtiti deloc grasimea. Nu trebuie sa va temeti de grasimea de somon, pentru ca este sanatoasa, ce este rau, este ca toti poluantii se acumuleaza exact in grasime, de aceea, mai bine mai putina.

Somonul bio este de multe ori un somon de crescatorie, dar in conditii corecte, ceea ce are multe beneficii, atat fata de cel salbatic, despre care sunt suspiciuni cu priivire la nivelul de metil-mercur , cat si fata de cel din crescatoriile banale, despre care au un continut destul de mare de PCB. Sau poate fi un somon pescuit din ape declarate ca fiind mai sigure, adica mai ecologice si nepoluate. Somonul bio are un nivel crescut de omega 3, dar si o culoare roz obtinuta datorita unei alimentatii naturale, fara coloranti. Carnea este de o densitate medie, datorita contintului sporit de grasimi sanatoase.

Ceea ce am scris mai sus nu are rolul sa va sperie, ci doar sa va ridice pretentiile asupra calitatii produselor cumparate. In ciuda tuturor discutiilor despre PCB si metil-mercur, consumul unor portii reduse, adica de 2-3 ori pe saptamana, cate 170 grame pe portie, este considerat ca fiind nepericulos pentru sanatate, indiferent de sursa.

Si acum sa revenim la reteta.
Ingrediente:
-4 fileuri somon bio
-4 lingurite mustar cu boabe intregi
-ierburi aromatice proaspete: marar, ceapa ciorii (arpagic)
-o lamaie
-sare marina amestecata cu ierburi mediteraneene si piper rosu (ierburi: oregano, rozmarin, cimbru, maghiran)


Mustarul cu boabe intregi, obtinut dupa metoda traditionala, este un condiment foarte valoros, atat pentru gust, cat si pentru sanatate.


Fileurile spalate se pun intr-un vas ceramic, se adauga putina apa, se stropesc cu suc de lamaie, se presara putina sare rasnita si condimentele uscate.


Peste fiecare fileu se pune o lingurite de mustar si se unge bine toata suprafat fileului.


Pelicula fina de mustar are rolul si de a favoriza aderenta ierburilor aromatice: marar si ceapa ciorii.


Se coc la 180 grade, timp de 20-30 de minute, in functie de marimea fileurilor. Se stropesc cu sosul din tava, in timpul coacerii, de 2-3 ori.


Deoarece in timpul coacerii, plantele aromatice palesc ca si culoare, este indicat sa mixati cateva ierburi aromatice cu suc de lamaie si foarte putin mustar si sa ungeti pestele cu acest amestec verde puternic , exact inainte de servire, pentru o culoare mai apetisanta.
Se serveste cu o salata proaspata.
Pofta buna!




Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Carpaccio de ciuperci
Carpaccio de ciuperci
Snack vegetarian
Snack vegetarian
Curcan in sos picant
Curcan in sos picant

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro