somonul este un peste foarte sanatos, deoarece este plin de omega 3, care mentin sanatatea inimii, previn accidentele vasculare, imbunatatesc aspectul pielii si parului, si multe alte beneficii.
ca sa beneficiem din plin de continutul lor nutritional, trebuie sa avem grija la modul de gatire, de aceea prepararea la aburi este cea mai indicata, urmand celelalte metode, cum ar fi gatitul la cuptor si la gratar/tigaie fara grasimi suplimentare.
de fapt, fiind o carne grasa, nu are nevoie deloc de grasimi suplimentare, ci doar de condimente, care, pe langa faptul ca sporesc placerea gustativa, mai au si un rol extrem de important in digestie si mentinerea sanatatii. ne referim la condimentele in starea lor naturala, nu la diferite plicuri de condimente, care de fapt vand un amestec plin de sare si chimicale, exhaustivi de gust, ceea ce mai rau fac organismului vostru. deci atentie la condimente, preferati-le pe cele naturale, simple, proaspete sau uscate.
si pentru ca tot incerc sa va prezint o reteta sanatoasa, dar si putin mai deosebita decat un simplu somon la aburi, atunci este cazul sa vorbim putin si de calitatea ingredientelor. de cate ori este posibil, incercati sa cumparati ceea ce este cat mai natural, bio, desi are un pret mai mare. calitatea costa, dar beneficiile sunt maxime. preferati portii mai mici, dar calitative, decat mult si de calitate indoielnica. de aceea, pentru aceasta reteta vom folosi fileuri (mici :) ), de somon bio. la fel de bun este si cel salbatic. daca sunteti consumatori de somon, cum sunt si eu, veti vedea diferentele intre diferite soiuri de crescatorie, cel organic si cel salbatic. bucatile de crescatorie au cea mai multa grasime, cel salbatic, cea mai putina. se vede o diferenta mare si de culoare, de textura a carnii, carnea somonului de crescatorie este pufoasa, impanata cu grasime, cel salbatic are o carne foarte densa, aproape nu simtiti deloc grasimea. nu trebuie sa va temeti de grasimea de somon, pentru ca este sanatoasa, ce este rau, este ca toti poluantii se acumuleaza exact in grasime, de aceea, mai bine mai putina.
somonul bio este de multe ori un somon de crescatorie, dar in conditii corecte, ceea ce are multe beneficii, atat fata de cel salbatic, despre care sunt suspiciuni cu priivire la nivelul de metil-mercur , cat si fata de cel din crescatoriile banale, despre care au un continut destul de mare de pcb. sau poate fi un somon pescuit din ape declarate ca fiind mai sigure, adica mai ecologice si nepoluate. somonul bio are un nivel crescut de omega 3, dar si o culoare roz obtinuta datorita unei alimentatii naturale, fara coloranti. carnea este de o densitate medie, datorita contintului sporit de grasimi sanatoase.
ceea ce am scris mai sus nu are rolul sa va sperie, ci doar sa va ridice pretentiile asupra calitatii produselor cumparate. in ciuda tuturor discutiilor despre pcb si metil-mercur, consumul unor portii reduse, adica de 2-3 ori pe saptamana, cate 170 grame pe portie, este considerat ca fiind nepericulos pentru sanatate, indiferent de sursa.
si acum sa revenim la reteta.
ingrediente:
-4 fileuri somon bio
-4 lingurite mustar cu boabe intregi
-ierburi aromatice proaspete: marar, ceapa ciorii (arpagic)
-o lamaie
-sare marina amestecata cu ierburi mediteraneene si piper rosu (ierburi: oregano, rozmarin, cimbru, maghiran)
mustarul cu boabe intregi, obtinut dupa metoda traditionala, este un condiment foarte valoros, atat pentru gust, cat si pentru sanatate.
fileurile spalate se pun intr-un vas ceramic, se adauga putina apa, se stropesc cu suc de lamaie, se presara putina sare rasnita si condimentele uscate.
peste fiecare fileu se pune o lingurite de mustar si se unge bine toata suprafat fileului.
pelicula fina de mustar are rolul si de a favoriza aderenta ierburilor aromatice: marar si ceapa ciorii.
se coc la 180 grade, timp de 20-30 de minute, in functie de marimea fileurilor. se stropesc cu sosul din tava, in timpul coacerii, de 2-3 ori.
deoarece in timpul coacerii, plantele aromatice palesc ca si culoare, este indicat sa mixati cateva ierburi aromatice cu suc de lamaie si foarte putin mustar si sa ungeti pestele cu acest amestec verde puternic , exact inainte de servire, pentru o culoare mai apetisanta.
se serveste cu o salata proaspata.
pofta buna!