somonul la gratar este foarte sanatos si gustos. este indicat in special datorita continutullui ridicat de acizi grasi omega 3, care protejeaza creierul si sistemul cardio-vascular.
somonul se prepara foarte rapid, iar varianta la grill este delicioasa.
am folosit fileuri de somon cu pielita pe o parte, ceea ce ajuta mult in privinta gatirii, deoarece pielita se va rumeni si va deveni crocanta, iar carnea se va gati frumos, ramanand moale si suculenta.
am pus fileurile de somon pe grilul incins cu pielita in jos. pe partea de sus am presarat sare marina si verdeturi uscate (amestec de ceapa, praz, patrunjel, ceapa ciorii, marar, paprika). am pus si putin oregano uscat. am redus focul la mediu si am pus un capac peste grill, in felul acesta carnea se gateste mai bine, datorita aburilor care se formeaza. dupa 3 minute, am miscat bucatile de grill cu 45 de grade, sa nu se arda prea tare pielita. am pus iar capacul. dupa inca 3 minute, am intors fileurile si pe partea cealalta. am redus focul la minim si l-am lasat iar acoperit 2 minute. l-am intors iar, l-am stropit cu suc de lamaie proaspat si am pus iar capacul. in 2 minute este gata. aburii de lamaie patrund in carnea de somon si ii dau aroma si suculenta.
cartofii i-am pregatit dupa reteta de
aici (dati click pentru reteta).
am pregatit si o salata miniature, formata din legume cubulete. motivul a fost cel senzorial, legumele tocate cubulete dau o senzatie gustativa mai placuta. salata a fost preparata din rosii, ardei gras rosu, castravete, patrunjel si putina ceapa verde. asezonata cu vinegreta de ulei de masline extravirgin, suc de lamaie si sare.
se aseaza somonul pe pat de cartofi si legume si deasupra se aseaza salata miniature.aceasta salata are rol de salsa mai crocanta in aceasta reteta, deoarece imbogateste aroma somonului.
foarte gustos!
pofta buna!