supa de ciuperci este un preparat delicios si foarte sanatos. preparata cu galbiori de toamna, aduce un plus de parfum si aroma de padure.
reteta de fata este inspirata din bucataria frantuzeasca, care adauga si putin vin alb la aceasta supa parfumata si bogata ca arome.
ingrediente:
- 200 gr galbiori
-500 gr champignon
-o ceapa
-cateva tije de telina sau o bucata de radacina
-un morcov mic
-o ceasca de vin alb
-un galbenus
-o ceasca mica de smantana lichida sau lapte
-o lingura de faina sau amidon (merge si fara, eu am omis intentionat)
-patrunjel verde
-optional, ciuperci marinate pentru decor si servire
spalati bine ciupercile. puneti apa la fiert, adaugati ceapa tocata.
adaugati telina si morcovul.
lasati sa fiarba 10 minute, apoi adaugati ciupercile galbiori.
lasati sa fiarba 10 minute. adaugati si ciupercile champignon. daca aveti mai multe ciuperci galbiori, puteti sa faceti supa doar cu galbiori.
adaugati sare si putin piper. adaugati si vinul (150 ml).
lasati sa fiarba impreuna 15 minute.
mixati totul cu un mixer vertical. pastrati cateva ciuperci pentru decor. daca doriti sa fie o supa consistenta, adaugati un galbenus amestecat bine cu smantana (sau laptele). francezii amesteca o lingura de faina cu laptele si il adauga in supa. rezultatul este ca supa capata un plus de consistenta.
daca doriti sa fie de post, adaugati doar putina smantana de soia, eventual amestecata cu faina, in functie de cat de groasa vreti sa fie supa.
la final, presarati patrunjel tocat.
[[dsc_0329mid.jpg'>
decorati cu ciupercile pastrate inainte de mixare.
daca va place aroma de usturoi, puteti sa adaugati si un catel de usturoi in supa, in timpul fierberii.
pofta buna!