Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login        


 
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Clatite fine si catifelate- reteta rapida de aluat de clatite
Clatite fine si catifelate- reteta ...
Sos  chimichurri (sos argentinian pt fripturi)
Sos chimichurri (sos argentinian p...
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Urmareste MondoCucina pe YouTube
MondoCucina.TV

   

Ton la gratar cu sos chermoula


Timp: 
Publicat: 
Categorii:  Retete peste / Feluri principale / Retete de post / Retete dieta South Beach / Retete dieta Montignac / Retete marocane / Retete tunisiene / Retete africane /
5.0 - 24 voturi












Tonul este un peste oceanic, dar se pescuieste si in apele Marii Mediterane. Este bogat in acizi grasi omega 3, care sunt foarte importanti atat pentru sanatatea sistemului cardio-vascular, cat si a creierului. Tonul proaspat este deosebit de bun, in special se preteaza pentru pregatirea la gratar, acompaniat de diverse marinate si salate proaspete.
Si pentru ca este un peste mediteraneean, vom prezenta o reteta mediteraneeana de ton, dar de pe un continent mai putin cunoscut, Africa. Nordul Africii este un adevarat spectacol culinar, este taramul unde se impletesc aromele mediteraneene cu savoarea si misticismul condimentelor tari, ale celui mai batran continent din lume. Bucataria nord-africana este ceva inexplicabil prin cuvinte, este atat de simpla, de rustica, de naturala, dar ,in acelasi timp, rezultatele sunt desavarsite ca gust si complexitate. Combinatia aromelor este atat de intensa si de fascinanta, culorile sunt vii, puternice, mirosurile sunt accentuate si indraznete, totul este menit sa iti starneasca atentia si curiozitatea. Tehnica de gatit este extrem de simpla, deoarece in orice tara tropicala nu se gateste indelungat, ci rapid, la foc iute. 
Cand am descoperit bucataria africana am fost de-a dreptul surprinsa de contrastul dintre simplitatea si spectaculozitatea preparatelor. Astazi va invit si pe voi sa descoperiti o mica parte din magia continentului african, vom prepara impreuna una dintre cele mai celebre marinate de friptura din Nordul Africii, chermoula.
 
Ingrediente:
-felii de ton proaspat (nr egal cu nr persoanelor invitate la masa)
Pentru marinata Chermoula :
-250 ml ulei de masline extravirgin
-125 ml suc de lamaie proaspat
-coaja razuita a unei lamai
-o legatura de patrunjel tocat
- 6 catei de usturoi macinati 
-o lingura paprika
-2 lingurite cumin macinat
-jumatate de lingurita piper Cayenne (sau boia iute)
-sare si piper, dupa gust 
Optional, in plus, pentru marinata Chermoula:
-un varf de cutit de sofran
-menta proaspata (2 linguri)
-coriandru proaspat (2 linguri)
-coaja rasa de portocala 




Pentru marinata am folosit toate cele trei plante aromatice proaspete: menta, coriandru si patrunjel. L-am tocat  si le-am amestecat cu restul ingredientelor.


Marinata obtinuta este un sos gros, foarte colorat si aromat. 


Se imparte in doua portii. Cu una veti unge fripturile de ton si cealalta se pastreaza pentru final, cand veti turna sos proaspat peste tonul gata pregatit. 

Ungeti fiecare friptura de ton pe ambele parti cu marinata chermoula.  


Se lasa tonul la marinat la temperatura camerei 30-60 de minute sau la frigider, daca il preparati mai tarziu. Atentie, daca puneti pestele la frigider, sa il scoateti cu 45 de minute inainte de momentul frigerii, ca sa ajunga iar la temperatura camerei, altefel, friptura nu mai iese moale si suculenta. 

Pestele marinat se pune la fript, cateva minute pe ambele parti, pentru o coacere medie. 

Cand se scoate de pe gratar, se stropeste imediat cu restul de marinata pastrata, pentru a reimprospata aromele. 

Coacerea medie inseamna ca este doar putin roz in mijloc. 

Am servit cu salata africana de castraveti, menta si fenicul. 

Spectaculos de bun! 

Este foarte sanatos, plin de vitamine si energie naturala, deoarece alimentele sunt nepreparate termic sau minim preparate (pestele). O explozie de arome la fiecare degustare! 

Marinata Chermoula se poate folosi si la pregatirea altor tipuri de carne, nu doar pentru peste. 
Pofta buna!





Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login

 

 

 
 




Alte recomandari

Carpaccio de ciuperci
Carpaccio de ciuperci
Snack vegetarian
Snack vegetarian
Curcan in sos picant
Curcan in sos picant

 
Google+ Follow Me on Pinterest

 
      Retete africane
      Retete americane
      Retete argentiniene
      Retete asiatice
      Retete australiene
      Retete austriece
      Retete braziliene
      Retete caraibiene
      Retete chinezesti
      Retete cipriote
      Retete egiptene
      Retete elvetiene
      Retete evreiesti (israeliene)
      Retete exotice
      Retete frantuzesti
      Retete germane
      Retete grecesti
      Retete indiene
      Retete Insulele Reunion
      Retete italiene
      Retete libaneze
      Retete macedonesti
      Retete marocane
      Retete mexicane
      Retete olandeze
      Retete orientale
      Retete pakistaneze
      Retete portugheze
      Retete romanesti
      Retete rusesti
      Retete sarbesti
      Retete spaniole
      Retete thailandeze
      Retete tunisiene
      Retete turcesti
      Retete unguresti
 
 
      Aperitive
      Clatite
      Deserturi
      Feluri principale
      Garnituri
      Paste
      Retete craciun
      Retete de post
      Retete la cuptor
      Retete vegetariene
      Salate
      Sosuri
      Supe si ciorbe


 
 
      Ficatei
      Retete ardei
      Retete avocado
      Retete banane
      Retete capsuni
      Retete carne tocata
      Retete cartofi
      Retete cu fructe
      Retete curcan
      Retete de iepure
      Retete de porc
      Retete dovlecei
      Retete fructe de mare
      Retete goji
      Retete kiwi
      Retete miel
      Retete orez
      Retete peste
      Retete pui
      Retete rata
      Retete rosii
      Retete vinete
      Retete vita
 
 
      Cocteiluri
      Retete dieta Montignac
      Retete dieta South Beach
 
 
 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro