Ciuperci marinate


Timp: 
Publicat: 
Categorii:Retete italiene / Retete vegetariene / Aperitive / Retete de post /



5.0 - 24 voturi

[[dsc_0586mid.jpg'>





italienii sunt recunoscuti pentru arta de a prepara antreurile, pe care le ei le numesc "antipasti". pe felii de paine usor prajita in cuptor, pun diverse legume marinate sau salate taiate marunt si bine condimentate. 
ciupercile marinate sunt o delicatesa. si sunt si foarte sanatoase, deoarece contine multe proteine vegetale. unii oncologi le recomanda chiar in profilaxia anti-cancer, deoarece se considera ca au anumiti factori anti-tumorali. asiaticii consuma ciuperci in cantitati imense, usor gatite, si le considera o sursa importanta de hrana, foarte valoroasa pentru sanatate. in dieta japoneza okinawa, ciupercile sunt chiar la baza piramidei alimentare, adica fac parte din alimentele care nu le lipsesc zilnic. si acesti oameni sunt cei mai longevivi si sanatosi din lume, nu au cazuri de cancer si alte boli moderne :) .
 
dar sa ne intoarcem la reteta. cel mai bine este sa aveti un mix de ciuperci, ca sa se imbine mai multe arome, consistente si culori. marinata este clasica, pe baza de ulei de masline extravirgin.
amestecul nostru contine ciuperci shiitake si ciuperci de padure (bureti, galbiori, hribi, funghi porcini), dar daca nu gasiti, puteti sa folositi si pleurotus si champignon, care sunt peste tot.
ciupercile se spala bine, se periaza sa le indepartam urmele de pamant si se feliaza daca sunt prea mari.  se fierb in apa cu sare 2-3 minute, apoi se scurg, se lasa sa se raceasca si se pun marinata.
marinata este formata din ulei de masline, otet de vin alb (sau suc de lamaie), sare marina nerafinata, piper negru, usturoi macinat, patrunjel tocat fin, putin cimbru. se acopera etans si se lasa la frigider cateva ore sa se intrepatrunda aromele. 

se servesc reci, pe felii de paine prajita sau nu. italienii le pun pe paine prajita si le servesc ca bruschete. 

noi am avut o bagheta integrala, abia scoasa din cuptor, pe care am lasat-o sa se raceasca putin si am taiat-o in felii rustice. am pus si ulei aromatizat pe feliile de paine.

se decoreaza dupa inspiratie, cu patrunjel verde sau ce doriti. si florile de cimbru ar fi mers bine, daca gasiti cimbru inflorit nu-l ratati. 


ce mai lipseste? e simplu, un vin bun. la antipasti merg atat vinul alb, cat si cel rosu, depinde de caldura de afara :). noi totusi am optat pentru un vin sicilian alb, frapat bine, pentru ca era o seara de vara. 


delicioase si foarte sanatoase!
pofta buna!